Saobraćajna nezgoda na magistralnom putu M-17 Žepče-Zenica

1-100

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u mjestu Donje Ravne, na magistralnom putu M-17 Žepče-Zenica, saobraćaj teretnih vozila je potpuno obustavljen, dok se putnička vozila preusmjeravaju na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog sniježnih nanosa na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Drvar Bosanski Petrovac obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

Sporije se saobraća na većini puteva u BIH, a posebno izdvajamo dionice preko planinskih prevoja, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pravi jak vjetar, koji stvara sniježne nanose.

U ostalim područjima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo mostove, vijadukte, kao i prilaze tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Orašje. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

(Zenit.ba)