SAOPŠTENJE ZA JAVNOST-REAGOVANJE NA IZNEŠENE NEISTINE I POGREŠNO INFOMISANJE JAVNOSTI

Prinuđeni smo izdati saopštenje za javnost i informisati javnost pravilno jer su se pojavile pogrešne i iskrivljene informacije o završetku projekta koje je Udruženje C.E.K.O.R. Kakanj realizovalo.

Naime pojedini zlonamjerni ljudi i mediji su iskoristili sliku i promociju koju smo napravili prilikom postavljanja kontejenera za elektronski i elektronički otpad.

Nije bilo nikakve svečanosti pri promociji ee kontejenera,niti govora prilikom istog,već su pozdravljeni svi prisutni koji su simbolično ubacili po jedan predmet u ee kontejner. Nakon toga smo otišli u eko učionicu na otvorenom gdje smo podijelili nagrade školama,djeci i zahvalnice svim uesnicima pojekta.

Prisutni su bili svi učesnici projekta: Načelnik općine Kakanj,predstavnici svih kakanjskih škola,predstavnici Zeosa i CEKOR-a.

Naime prilikom promocije ovog namjenskog kontjenera za opasni otpad smo isti promovisali da bi što više građana saznalo za isti i koristilo ga za elektronski i elektronički otpad.

Ovaj vid odvojenog sakupljanja ee otpada nije prisutan u zeničko-dobojskom kantonu te Kakanj postaje prvi grad koji će pravilno zbrinuti ee otpad. Ovu informaciju su prenijeli rijekti a ova aktivnost je svakako za pohvaliti jer smo prvi u ze-do kantonu sa ekološkim i evropskim načinom zbrinjavanje ee otpada.

Također pokazatelj ovome je i da je projekat “EE OTPAD ODVOJI I PRIRODU OSVOJI”podržan od strane UNDP u okviru RELOAD programa.Projekat je evropski i ponosni smo na isti. Ova projektna aktivnost je bila jedna od mnogobrojnih koje smo realizovali u ovom projektu.

Neke od njih su : -edukacija učenika o ovoj vrsti otpada-učestvovale sve kakanjske škole-takmičenje u sakupljanju ee otpada-šest škola dobilo 6 laptopa(sakupljeno 1837 kg ee otpada koji je adekvatno zbrinut)-takmičenje učenika za najbolje predmete od ee otpada-nagrađeno 4 učenika sa vrijednim nagradama-električni skuter,howerboard,školski pribor,fenovi…-održana svečanost dodjele nagrada u otvorenoj eko učionici i dodjela zahvalnica svim učesnicima projekta

Zlonamjernici nisu ove činjenice i podatke uopšte objavili i objavljuju parcijalnu vijest o otvaranju i slikanju pored kontejenera.

Nisu se udostojili ni da napišu da je to specijalizovani kontejner za ee otpad,da je Kakanj prvi u ze-do kantonu sa ovim evropskim načinom odvajanja otpada,da objave ostale činjenice i aktivnosti koje su se desile odmah nakon te promocije.

Pozivamo sve koji su netačno izvještavali o ovim aktivnostima da istinito izvještavaju i ne obmanjuju javnost i navedene aktivnosti ne koriste u predizbornoj kampanji.