Sarajevo: Podijeljeni crni baloni sa natpisom ”Gdje je?”

57c56920-9bf8-451b-8fd0-66360a0a0a80-balon-gdjeje-2-700x402

30. avgust je Međunarodni dan nestalih osoba koji je u našem glavnom gradu obilježen sa 7.000 crnih balona sa natpisom ”Gdje je?”. Volonteri Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u BiH su podijelili balone građanima Sarajeva.

Uzimanjem balona su građani podijelili teret porodica nestalih u BiH koji nose  taj teret više od 20 godina.

Ispred Katedrale Srca Isusovog u Sarajevu je napravljen animirani spot a centralni motiv je tamni oblak koji porodice nestalih nose sa sobom u svojoj svakodnevnici.

 

Glasnogovornik MKCK-a Elmir Camić kazao je da se po informacijama MKCK-a u BiH  traga za oko 7.000 ljudi koji su nestali u ratu, te da zbog toga njihove porodice nose težak teret.

”Također pokušavamo ohrabriti i sve one koji imaju informacije o masovnim grobnicama, nestalima, da te informacije podijele i da time porodicama nestalih omoguće da u dostojanstvu žale za svojim najmilijim.”, kazao je Camić u izjavi za medije.

Munira Subašić i Kada Hotić, predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice”, su istakle da je jako važno za one koji su zaboravili da se danas podsjetite  da majke još tragaju za svojim najmilijima koji su nestali u ratu, a po njihovoj evidenciji u ratu od 1992. do 1995. godine nestala je 10.701 osoba, dok se traga za više od 5.000 Srebreničana.

Šef delegacije MKCK-a u BiH, Željko Filipović, je potvrdio da se Međunarodni dan nestalih obilježava i u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, a cilj je ukazati kako građanima tako i vlastima na problem s kojim se susreću porodice nestalih u BiH i svijetu.

(A.S./kakanjinfo.com)