Sarajevo pregovara o koncertu Rolling Stonesa u maju na stadionu Koševo

Grad Sarajevo pregovara s organizatorima koncerta o dolasku najveće rock grupe u historiji Rolling Stonesa u Sarajevo, potvrdio je za Klix.ba pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport Ramiz Kadić. Koncert bi trebao biti održan u maju ove godine na stadionu Koševo.

Kako nam je kazao Kadić, ideja o održavanju koncerta je prvenstveno želja legendarnog frontmena grupe Micka Jaggera.

“Jagger je putem posrednika izrazio želju da dođe u Sarajevo i napravi koncert za našu regiju. Jedan zagrebački menadžer je razgovarao s Rolling Stonesima, poslije je kompletna organizacija došla kod mene na pregovore i rekli su mi da Mick Jagger isključivo u Sarajevu želi održati koncert za regiju”, kazao je Kadić.

Kako saznajemo, Raiffeisen banka je zainteresirana da bude sponzor koncerta, odnosno da stavi bankovnu garanciju na kompletnu organizaciju uz garanciju Grada i Kantona Sarajevo za održavanje koncerta.

Prema riječima pomoćnika gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport, Sarajevo je ponudilo upola manji iznos nego što je Zagreb ranije platio za njihovo gostovanje.

“U pregovore o dolasku Rolling Stonesa u Sarajevo su uključeni i neki bivši članovi legendarne sarajevske grupe Indexi. Konkretni detalji, kao i informacija ko su organizatori koncerta, trebali bi biti poznati naredne sedmice”, kazao nam je Kadić.

Grad Sarajevo je 26. jula prošle godine prihvatio molbu organizatora koncerta te je odluku o prihvatanju počasnog pokroviteljstva potpisao gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je za Klix.ba također potvrdio da su tokom ljetnih mjeseci 2016. godine počeli intenzivni pregovori o održavanju koncerta.

U odluci se navodi da bi održavanje koncerta trebalo privući publiku širom Balkana i Evrope. Gradonačelnik Sarajeva je, cijeneći značaj održavanja jedne ovakve manifestacije, donio odluku o prihvatanju pokroviteljstva bez finansijske obaveze Grada Sarajeva.

Do sada su Rolling Stonesi gostovali u Hrvatskoj i to dva puta, oba u Zagrebu – 1976. i 1998. godine. Bend na čelu s frontmenom Mickom Jaggerom nastupao je i pred beogradskom publikom u julu 2007. godine.