„Sarajevske ruže“ danas premijerno na SFF-u

sarajevo roses

Dokumentarni film „Sarajevske ruže“, američkog režisera Rogera M. Richardsa će danas (14.08.2016.) biti premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Ideja za „Sarajevske ruže“ javila se u toku ratnih godina, a Richards je bio dio tima fotoreportera koji su izvještavali o ratnim događanjima u Sarajevu. Film je završen nakon 23 godine rada na njemu, i kroz živote pet građana Sarajeva priča priču ovoga grada, od ratnih dana do danas.

Film „Sarajevske ruže“ prikazuje ratno i današnje vrijeme u paraleli, koristeći neke od kultnih likova Sarajeva, među njima i muzičara Vedrana Smailovića (tzv. „sarajevski čelista“), Sanda Škrabić, simbola otpora smrti i uništenju, Sanela Tasić, Asim Haračić i Armin Oprašić.

Ognjen Oggi Tomić je producent i kinematograf filma, dobitnik duple BAFTA nagrade za film „U potrazi za porodicom“, Mitty Griffis Mirrer je scenarista, a kao producetni se pojavljuju i Zana Marjanović i Peggy Meder, dok su muziku radili Asim Haračić, Alexander Shesha i Milica Davies.

Klix.ba navodi da je Richards želio ispričati priču Sarajeva, a odlučio je da je film najbolji način da to uradi, jer su fotografije statične, pričaju samo priču jednog trenutka, i mogu biti misteriozne.

Film „Sarajevske ruže“ se može pogledati danas u Multiplex kinu u 20:00 sati.

Medina K./kakanjinfo.com