Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE: Protiv Katara će biti poduzete nove mjere

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta sastali su se u Kairu, a katarski odgovor na 13 zahtjeva koje su toj zemlji uputili krajem prošlog mjeseca ocijenili su kao negativan.

Potvrdili su i da je Katar odbio njihove zahtjeve.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir je izjavio da će protiv Katara u odgovarajućem momentu biti poduzete nove mjere. “Bojkot će ostati”.

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Šukri kazao je danas na istoj konferenciji za novinare da četiri arapske zemlje ( Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein) “ne mogu prihvatiti destruktivnu ulogu Katara”, dodajući da međunarodna zajednica mora biti odgovoran u borbi protiv terorizma.

Na pitanje novinara da li će Vijeće za suradnju arapskih zemalja Zaljeva izbaciti Katar iz svog članstva, ministar vanjskih poslova Bahreina Khalid bin Ahmed Al-Khalifa je rekao da pres konferencija nije pravo mjesto gdje bi se razgovarali o ovom pitanju. Bahreinski ministar je optužio Katar da je odgovoran za podršku Muslimanskom bratstvu i da se zbog toga mora smatrati odgovornim za krvoproliće u Egiptu.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata istakao je da međunarodna zajednica mor auraditi sve da se ragija očisti od terorizma.

Lista zahtjeva grupe spomenutih arapskih zemalja Kataru uključuje da Doha prekine podršku Muslimanskoj braći, da ugasi medijsku mrežu Al Jazeera, da smanji odnose s Iranom i da zatvori tursku vojnu bazu u zemlji.