SDA: Nikada nismo sklopili dogovore štetne po interese BiH, za razliku od SDP-a

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH nikada nije niti će zarad uskostranačkih interesa i borbe za vlast sklapati bilo kakve dogovore sa SNSD-om i HDZ-om koji su štetni po interese države Bosne i Hercegovine i njenih građana, saopćeno je danas iz te stranke.

b_161217047

“Nakon što se SDA konkretno izjasnila da nikada neće dozvoliti slabljenje Ustavnog suda BiH, argumentirano odbacujući jučerašnji dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića o donošenju bilo kakvog Zakona o Ustavnom sudu BiH kao štetan po interese BiH, cijenimo da je dobro to što se ubrzo zatim oglasio i SDP, odnosno njegov predsjednik Nermin Nikšić, pridružujući se već iznesenom stavu SDA”, ističe se u saopćenju.

U SDA dodaju da međutim SDP nije smogao snage “da odoli svom populističkom nagonu da prikuplja jeftine političke poene” obmanjujući bh. javnost s potpuno neutemeljenim optužbama na račun SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića.

Naglašava se da je, za razliku od SDA, SDP u prethodnom mandatu upravo zarad ostanka na vlasti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem sklopio niz političkih dogovora štetnih za BiH.

Samo zahvaljujući odlučnom suprotstavljanju SDA, kako se naglašava u saopćenju te stranke, neke od tih dogovora nisu uspjeli provesti, poput stavljanja tužilaca pod političku kontrolu ili ukidanja glavnog centra Centralne izborne komisije za brojanje glasova.

“Nažalost, uspjeli su, između ostalog, da unište institut sukoba interesa i javnih nabavki, izglasali su Zakon o JMBG, kojim je podebljana međuentitetska linija, kao i sramni Zakon o prebivalištu, koji je jedan od ključnih uzroka gubitka mjesta načelnika opštine Srebrenica na proteklim lokalnim izborima”, ističu u SDA BiH.

U toj stranci podvlače da je SDP, iako je Nikšić zajedno s liderima 13 drugih parlamentarnih političkih stranaka potpisao “Izjavu o opredijeljenosti za reforme u okviru procesa pristupanja EU”, opstruirao donošenje svih zakona iz Reformske agende u Parlamentu Federacije BiH, počevši s novim Zakonom o radu.

“Umjesto što obmanjuju javnost populističkom demagogijom i neutemeljenim optužbama na račun SDA, bilo bi puno korisnije da SDP građanima Federacije BiH pojasni zašto se pridružio HDZ-u BiH i kladioničarskom lobiju u opstruiranju i odugovlačenju usvajanja Zakona o igrama na sreću u Parlamentu Federacije BiH, usljed čega je budžet Federacije već oštećen za nekoliko desetina miliona KM, a korist imaju samo vlasnici kladionica i oni koji štite njihove interese”, navodi se u saopćenju SDA BiH.

(klix)