SDA oštro osudila neprimjerenu izjavu Dragana Čovića: Stolac nikada nije bio, niti će biti isključivo hrvatski prostor

screenshot_1111-650x423

Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje neprimjerenu izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je danas prilikom posjete bosanskohervegovačkoj općini Stolac izjavio da je „Stolac hrvatski prostor“ .Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti.

Kada su u pitanju incidenti i dešavanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu. SDA je i prije samog održavanja izbora upozoravala da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac.

Žalosno je da predsjednik HDZ BiH smatra demokratskim protivzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije sa biračkim spiskovima, da se na biračkim spiskovima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci…?!

Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme, utvrditi sve činjenice i da, umjesto svakodnevnog privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrde odgovornost i sankcioniraju organizatore i izvršioce izborne prevare.

Centralna izborna komisija BiH ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac. CIK je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu. Zbog svih okolnosti, nužno je da se ponovljeni izbori održe pod supervizijom CIK-a, uz nadgledanje međunarodnih posmatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi Izbornog zakona BiH.