SDA traži poništavanje izbora u Srebrenici

Stranka demokratske akcije (SDA) nakon današnjeg kolegija zatražila je poništavanje izbora u Srebrenici zbog grubog narušavanja integriteta izbornog procesa u ovoj općini.

b_161010118

Kolegij SDA na danas održanoj sjednici analizirao je rezultate proteklih lokalnih izbora i konstatovao da je SDA potvrdila poziciju najjače bh. političke stranke osvojivši, prema do sada prebrojanim glasovima, preko 300.000 glasova i povećavši broj vijećnika u FBiH za najmanje 50.

“U koaliciji sa SBB-om osvojene su 33 načelničke pozicije, a ista koalicija je ostvarila značajan rezultat u entitetu RS povećavši dosadašnji broj odborničkih mjesta. Ovaj rezultat bi bio još bolji da su ostale probosanske političke stranke prihvatile poziv i pridružile se ovoj koaliciji za područje RS, jer ne bi došlo do rasipanja glasova, a kapacitet političkog predstavljanja Bošnjaka u RS-u bi bio još veći”, stoji u saopćenju za javnost.

Dodaju da u nekim sredinama nisu ostvarena očekivanja SDA u pogledu načelničkih pozicija i to će biti predmet posebne analize, za svaku sredinu posebno, što će započeti već ovosedmičnom sjednicom Predsjedništva Stranke, a okončati se sjednicom Glavnog odbora SDA.

Kolegij SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici, jer je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS dana 4.10.2016.godine u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

“Time su prekršene odredbe člana 2.13 i 5.27 Izbornog zakona BiH kojima su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji. Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je do 5.10.2016.godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici”, navode iz SDA.

Kolegij SDA je razmatrao i pitanje lokalnih izbora u Stocu. Zahtijevaju od Centralne izborne komisije da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku, tj. u roku od 14 dana od dana pravosnažnosti odluke. Izbornoj komisiji su poznate sve činjenice vezane za izborni proces u Stocu, tako da se ova odluka mogla donijeti već na današnjoj sjednici CIK-a.

“Upozoravamo članove CIK-a da ovo pitanje ne politiziraju, već da postupaju isključivo u skladu s zakonom. Neizvršavanje zakona može predstavljati i zloupotrebu službenog položaja. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg treba dalje čekati”, navodi se u saopćenju.

Jučerašnje izjave ministara Vlade Republike Hrvatske Bože Petrova i Mire Kovača o diskriminaciji i manjku prava Hrvata u Stocu, Kolegij Predsjedništva SDA ocjenjuje apsolutno neutemeljenom. Naime, u Stocu vlast HDZ bez prekida traje od prvih demokratskih izbora 1990. godine.

“U ratnim godinama u Stocu je izvršeno brutalno etničko čišćenje Bošnjaka, Srba i ostalih građana. Mir u Stocu nije donio pravdu. Za pravdu su se povratnici u Stolac morali iz godine u godinu boriti, od prava da ograde zgarišta svojih domova, pa do prava da se mogu barem nadati izbornoj pobjedi svoga kandidata za načelničku poziciju. U međuvremenu, diskriminacija u korist Hrvata, a prije svega pripadnika HDZ-a, provođena je temeljito i potpuno”, piše u saopćenju.

Dalje se navodi da načelnik Bošković, izgleda, zaista vjeruje da je Stolac ekskluzivno hrvatski prostor, jer od 58 uposlenika Općine 48 su Hrvati, Bošnjaka nema u Elektrodistribuciji, posljednji Bošnjak i Srbin su iz Poštanskog ureda dobili otkaze netom prije izbora, ove godine je Općina stipendirala 40 đaka hrvatske nacionalnosti i jedno bošnjačko, od 20 pripravnika u Općini 18 su bili Hrvati, ovogodišnji grant za Župni ured bio je izdašan, dok Islamska zajednica nije ni ušla u proračun.

“Na dubravskoj visoravni voda se dovodi selektivno u naselja sa većinski hrvatskim stanovništvom.Inicijativa za Stolac nastala je kao reakcija na četvrt stoljeća apsolutne i apsolutističke, a prije svega loše vlasti u Stocu. Bez obzira na ishod aktuelne krize, borba za bolji i pravedniji Stolac će se nastaviti svim demokratskim sredstvima”, ističu iz SDA.

Kolegij SDA je najoštrije osudio otvorenu prijetnju koju je Milorad Dodik uputio Bošnjacima u RS zbog toga što na proteklim lokalnim izborima nisu glasali za njegovu, već za drugu političku stranku.

“Ako je i od Dodika, previše je. Nevjerovatno je da predsjednik jednog entiteta optužuje jedan od konstitutivnih naroda da, vršeći svoje biračko pravo koje mu je zagarantirano ‘Ustavom destabilizira RS’, te da će prema tom narodu imati ‘jedan sasvim drugačiji odnos’. Osim što ovakav istup predstavlja eklatantan primjer govora mržnje, ovo predstavlja i krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH”, poručuju iz SDA.

SDA će pružiti svu potrebnu pomoć Bošnjacima iz RS-a da protiv Milorada Dodika podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

“S Miloradom Dodikom nije dovoljno samo voditi politički dijalog. On je već odavno izašao izvan okvira normalnog političkog dijaloga. S njim se u budućnosti trebaju baviti tužilaštva i sudovi”, zaključuju iz SDA.

klix