SDP KAKANJ: Dopuna za Kakanjinfo i Demant na pisanje drugih lokalnih portala o navodnom dopisivanju glasova

Iz SDP Kakanj se portalu Kakanjinfo obratio i aktuelni predsjednik, Eldin Mijoč, koji se zahvalio na transparentnom i objektivnom izvještavanju javnosti portala Kakanjinfo te je uputio samo dopunu portalu za navedene objave informacija u javnosti, te ocijenio korektnim i profesionalnim objavu Kakanjinfo portala jer je kontaktirana i druga strana prije objave.

Kako navode iz SDP Kakanj, nakon pisanja kakanjskih portala o ponovnom prebrojavanju glasova u Glavnom centru za brojanje CIK BiH za SDP i o eventualnim promjenama u smislu dodjele mandata kao i dopisivanju glasova nekim kandidatima, Općinska organizacija SDP BiH Kakanj upoznaje širu javnost o sljedećem:

Na same izborne neregularnosti i izborne krađe javnost je upoznao upravo SDP. U smislu ovih tvrdnji i s ciljem dokazivanja istih, angažovali smo advokata i u toku jučerašnjeg dana Centralnoj izbornoj komisiji dostavili izjave posmatrača kao i druge dokazne materijale, te podnijeli zahtijev za ponovno prebrojavanje glasova, kako bi u konačnici dokazali da se u Kaknju rade izborne malverzacije i krađe. Da je SDP u Kaknju imao ikakvu namjeru vršiti izborne malverzacije, CIK-u ne bi dostavljali ovakav zahtjev.


Kada se radi o biračkom mjestu u Osnovnoj školi Hamdija Kreševljaković, javnost smo dužni upoznati da je grešku napravio predsjednik Biračkog odbora kojeg je imenovala Općinska izborna komisija, a da su tu grešku uočili upravo ljudi iz SDP-a i istu prijavili CIK-u. Naime, po objavi preliminarnih rezultata na službenoj web stranici CIK BiH, članica Biračkog odbora – Davorka Drijenčić i posmatrač – Hamza Ganić uočili su grešku da prvih devet kandidata SDP-a i Naše stranke imaju identičan broj glasova što je gotovo pa nemoguća situacija. Obzirom da su oboje bili uključeni u izborni proces i da znaju da prilikom prebrojavanja glasova ovakvo stanje nije bilo, dali su izjavu i istu ovjerili u Općini Kakanj te uputili u CIK BiH. Dokaze za ovu tvrdnju svi mogu pogledati u prilogu ove vijesti i na službenoj web stranici CIK-a.

Ponavljamo, SDP je uputio zahtijev za prebrojavanje glasova na području Općine Kakanj i ishoda ponovnog brojanja se ne bojimo. Sigurni smo da poslije prebrojavanja neki kandidati u nekom strankama neće imati preko 90 % glasova koje je osvojila stranka na tom biračkom mjestu. Također i neki koji slave svoj prolaz u Općinsko vijeće Kakanj, morat će se razočarati.


Sve ove tvrdnje sigurni smo da ćemo dokazati, a onda drugi neka dokažu svoje kriminalne radnje i slobodno možemo kazati udar na Ustav i Zakone BiH.

Odluka CIK-a

Sve ove tvrdnje sigurni smo da ćemo dokazati, a onda drugi neka dokažu svoje kriminalne radnje i slobodno možemo kazati udar na Ustav i Zakone BiH.