Semir Šut policijski komesar Uprave policije MUP ZDK-a: Proteklu godinu možemo ocijeniti kao veoma uspješnu

5778f319-5644-4d01-91c3-63470a0a0a64-semir-sut-pan

Proteklu godinu u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK ocjenjuju veoma uspješnom. U rekordnom roku rješena su sva tri ubistva koja su izazvala uznemirenost javnosti, a počinioci tih krivičnih djela su lišeni slobode. Također, izrečeno je 35 000 prekršajnih naloga više u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. Ono čime nisu zadovoljni, ističu iz MUP a ZDK je naplata kazni od prekršaja čiji su počinitelji vozači sa stranim registarskim oznakama. Zbog toga BiH na dvogodišnjem nivou gubi oko 50 miliona maraka.

Ubistva Arnele Đogić iz Olova, te Senida Kulačića i Fuade Mahmić iz Zenice su krivična djela koja su u protekloj godini naročito uznemirila javnost. Pripadnici policije MUP –a ZDK su u rekeordnom roku uhvatili počinioce koji su potom pricesuirani.

“Sva tri krivična djela ubistva koja mogu izazvati uznemirenje javnosti su u rekordno kratkom vremnu od 48 sati riješena, izvršioci lišeni slobode, prikupljeni dokazi i lica su presuđena na općinskim kantonalnim i presude su čak neke potvrđene na vrhovnom sudu” – kaže Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP ZDK-a

Što se tiče prekršaja u protekloj godini, izdato je 120 000 prekršajnih naloga, što je za 35 000 više u odnosu na prethodnu 2015. godinu. U cilju prevencije iz MUP – a ZDK poslali su niz dopisa koji se odnose na poboljšanje infrastrukture na određenim djelovima magistralne ceste na kojima je zabilježen velik broj saobraćajnih nesreća. Također, postavljene su table sa upozorenjima, radari i policijske patrole. Međutim jedan od glavnih uzroka je vožnja u alkoholiziranom stanju, što je i povećalo broj smrtnosti na cestama ZDK sa 27 na 38 osoba.

Zatekli smo povećan broj vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola, bez položenog vozačkog ispita takođe imamo značajno povećanje preko 20 % učesnika dalje imamo problem preko 100 % vozača smo našli koji upravljaju pod zaštitnom mjerom dakle pored upozorenja i dalje to je ono što utiče da broj saobraćajnih nezgoda ide u onom pravcu u kojem mi ne želimo da ide – rekao je Esnaf Buza, načelnik sektora uniformisane policije MUP –a ZDK.

Ono čime nisu zadovoljni u protekloj godini, ističu iz MUP – a ZDK je naplata kazni čiji su počinitelji osobe sa stranim registarskim oznakama. Zbog ove neuređenosti na državnom nivou ZDK za dvije godine gubi oko 3,5 miliona maraka, dok je na državnom nivou gubitak oko 50 miliona maraka.

“Mislim da niko nema pravo da šuti pred tom činjenicom i da niko nema pravo da se odriče ogrmnog novca kojeg treba naplatiti i kojeg su vozači sa starnim tablicam počinili prekršaje i dužni institucijama BiH” – tvrdi Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP – a ZDK.

Iz MUP – a ZDK preporučuju vozačima sa starnim registarskim oznakama da plate svoj dug na vrijeme, jer bi u budućnosti pojačanom aktivnošću neke agencije za naplatu ili pak suda taj iznos mnogao biti mnogo veći.