Silajdžić: Jasno je da će se pod Bidenovim vodstvom SAD ponovo angažirati u BiH

Iz Bidenovog dokumenta je jasno da će se SAD pod njegovim vodstvom angažirati na ovom području zato što je to strateški važno za SAD, smatra bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.On je na gostovanju na jednoj TV stanici kazao kako je za BiH važno da Biden ističe će u našoj zemlji zajedno raditi s EU i sa NATO-om.

“To je novo u odnosu na dosadašnju politiku SAD kada ta saradnja nije bila najbolja. U tom dokumentu ističe da BiH mora ostati cjelovita sa punim suverenitetom i multietnička, građanska država”, istakao je on.

Silajdžić kaže i kako iza ovog dokumenta stoji nova lobistička snaga u Sjedinjenim Državama, koja se okuplja oko Adnana Kape, “čovjeka koji je bio borac, bio u SAD, vratio se ovdje i bio je moj savjetnik u Predsjedništvu BiH”.

Koliko je zanačajna potencijalna promjena američke politike prema BiH, po njemu, se vidi iz vakuuma kada se američka politika povukla tj. njen fokus sa ovih prostora.

“Jedna velika praznina. Tokom agresije u SAD smo imali prijatelja. Volio bih da obrate pažnju i siguran sam da će doći do punog angažmana”, zaključio je on.

Podsjećamo, u svom izbornom programu za novog američkog predsjednika kandidat Joe Biden je jedan dio svog plana posvetio i Bosni i Hercegovini.

(klix)