Sjećamo se poginulog heroja, Kakanjca Fetaha Junuzovića – Nermin je danas poput svog daidže, odvažan, hrabar i dobar mladi čovjek

Fetah Junuzović, sin Refika i Munire, rođen je 6. marta 1975. godine u Bičeru, općina Kakanj. Od 7. marta 1992. godine bio je dobrovoljac. „ Bio je kao i svi njegovi vršnjaci komunikativan, veseo, društven, a volio je i planinarenje. Iako izuzetno mlad, shvatio je kakvo se zlo sprema njegovoj Bosni i niko ga više nije mogao zaustaviti.

U Zenici je završio vojnu obuku u trajanju od 42 dana. Za tri godine ratovanja prošao je skoro sva bh. ratišta, bio je hrabar i pouzdan borac“, zapisano je u knjizi „Kakanjski šehidi i poginuli borci 1992-1995“ autora Dženana Kubata.

Poginuo je pri oslobađanju Donjeg Vakufa 12. augusta 1995. godine kada je imao 20 godina. Ukopan je u rodnom Bičeru. Nije bio oženjen.

Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.Na svečanom defileu zastava 1.marta 2022.godine, na Dan nezavisnosti BiH, zastavu 3. diverzantskog odreda 3. korpusa Armije R BiH, jedinice poznate pod imenom „Rekićevci“, nosio je mladi Nermin Čaluk čiji je daidža bio Fetah Junuzović, šehid i zlatni ljiljan, čuveni Rekićevac. Fetah Junuzović je u momentu pogibije pri oslobađanju Donjeg Vakufa imao samo dvadeset godina.

Nermin Čaluk je ponosno nosio zastavu pod kojom se hrabro borio njegov daidža. Nermin je danas poput svog daidže, odvažan, hrabar i dobar mladi čovjek.