Skandalozna odluka: Srpski i hrvatski članovi CIK-a spriječili brojanje 2.000 glasova pristiglih poštom i tako omogućili pobjedu srpskog kandidata u Srebrenici

1000_1472574933izbori_-_bih-650x456

Centralna izborna komisija BiH održala je hitnu sjednicu u Sarajevu, na kojoj se raspravljalo o prijedlogu da se u Glavnom centru za brojanje izbroji i 1.999 glasova pristiglih putem pošte nakon 4. oktobra.
No, uprkos tome, što je evidentno, a što je kako saznaje “Avaz” potvrđeno i na sjednici Komisije, do kašnjenja u prispjeću pošiljki došlo upravo zbog greške CIK-a, prijedlog Irene Hadžiabdić, članice CIK-a iz reda ostalih da se ovi glasovi prebroje u Glavnom centru za brojanje, nije dobio podršku većine članova CIK-a.

Naime, članovi Komisije iz reda hrvatskog i srpskog naroda, Stjepan Mikić, Vlado Rogić, Branko Petrić i Novak Božičković, bili su protiv toga da se glasovi ponovo broje.

Za prijedlog Hadžiabdić da i ovi glasovi uđu u proces brojanja bili su članovi CIK-a iz reda bošnjačkog naroda Ahmet Šantić i Suad Arnautović.

Uzalud je Hadžiabdić podsjećala protivnike prijedloga da je CIK kasnio sa slanjem glasačkih paketa u inozemstvo i da stoga ona zagovara da i ovi galsovi koji su pristigli nakon 4. oktobra budu uvaženi.

Podsjećamo, CIK je svojim Pravilnikom o provođenju izbora u BiH odredio datum do kojeg će primati poštu iz inozemstva i prema tom Pravilniku glasovi putem pošte se primaju dva dana nakon održavanja izbora u BiH, što znači do 4. oktobra, ali uz uvjet da na koverti bude poštanski pečat do dana održavanja izbora, odnosno do 2. oktobra.

Međutim, ovaj rok je trebao biti ispoštovan u slučaju da je CIK ispoštovao svoj drugi, interni pravilnik da će glasački paketi za glasanje putem pošte biti poslani između 13. i 18. augusta.

Taj rok nije ispoštovan, CIK je prve glasačke pakete za inozemstvo uputio tek 30. augusta, a posljednji su otišli 6. septembra!

No, ovo očigledno kršenje pravilnika i “probijanje” rokova za koje je jedini i isključivi krivac CIK, sada ispašta oko 2.000 bh. glasača iz inozemstva, čiji glasovi neće biti uvaženi.

Ovo je veoma važno i u kontekstu izbora u Srebrenici, jer pretpostavlja se da je znatan broj i glasova Srebreničana među ovih 2.000 koje CIK odbija brojati i da su svi glasali za Ćamila Durakovića, načelnika tog grada i nezavisnog kandidata za tu poziciju na proteklim izborima, te da su oni mogli promijeniti trenutni izborni rezultat u tom gradu u korist Durakovića.

Također, ovi glasovi su važni, naročito za sastav skupština općina u Republici Srpskoj, gdje bi zasigurno povećali broj mandata bošnjačkih odbornika u nekim sredinama.

Avaz.ba