Slika dana: Ruka ruku mije

Bez rezultata i pomaka završen je današnji sastanak o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Razgovori se nastavljaju sutra u 09.15 sati, potvrdili su učesnici sastanka novinarima.

O mogućim izmjenema Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamenetarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Amričkih Država u BiH.

Sastanak je održan u sjedištu Delegacije EU u BiH i bio je zatvoren za javnost.

Po završetku su zamjenica lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kao i lideri Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić novinarima kazali da nije bilo pomaka i da je svaka strana ostala pri ranijim stavovima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim predstavika tih stranaka, sastanku su prisustvovali i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) te Demokratske fronte (DF).

Sastanci se održavaju već duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu šefa Delegacije Eu u BiH Larsa Gunnara Wigemarka te američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Izvor: FENA / Foto: Faktor.ba