Slovenci prave digitalne nadgrobne spomenike!

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je ovih dana 50 porudžbina za digitalni nadgrobni spomenik! Zanimljiv i zaista pomalo neobičan prototip digitalnog nadgrobnog spomenika prije nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojem su u mramoru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime i datumi rođenja i smrti.

“Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i posle smrti”, objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno preduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije osoba može odabrati još za svog života ili to može da učini rodbina nakon smrti.

U pogrebnom poduzeću Maribor tvrde da su za ovakve spomenike već dobili 50 narudžbi, a cijena im je 3.000 eura po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i sjeverne Amerike, objavila je slovenačka televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz sačuvanih podataka.