Slučaj “Gadžun”: Advokat tražio odgodu ročišta zbog skijanja, nakon što je Sud odbio tražio izuzeće sutkinje

U Kantonaonalnom sudu u Sarajevu jutros je po ko zna koji put odgođen glavni pretres na suđenju doktorima Suadu Rožajcu, Nini Jovanović i Jasmini Halimić, optuženim da su skrivili smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja. 

Razlog za odgađanje glavnog pretresa je taj što je advokat Nine Jovanović Damir Koldžo zatražio izuzeće sutkinje Indire Jahić, koja predsjedava Sudskim vijećem u ovom predmetu.

Naime, kao razloge za izuzeće sutkinje Jahić Koldžo je u podnesku koji je Sudu predat danas naveo da sutkinja time što je ovaj predmet ocijenila kao hitan i što se ročišta zakazuju svaki četvrtak, onemogućava njega kao branioca da kvalitetno pripremi odbranu njegove klijentice.

Zbog toga, naveo je u podnesku, on ne može iskoristiti ni svoj godišnji odmor, te su mu tako narušena ljudska pravaa, a kako je još naveo, ulkoliko bi poslao nekog da ga zamijeni, on smatra da branilac u zamjeni ne bi mogao da se kvalitetno pripremi za odbranu.

Zahtjev za izuzeće sutkinje Jahić Koldžo je podnio nakon što je Vijeće odbilo njegov raniji zahtjev za odgovu ročišta, a koji je Sudu uputio 26. juanuara. Kao razlog za odgodu Koldžo je u tom podnesku naveo da je on vođa puta kao predstavnik roditelja na skijaškom takmičenju, te da je to takmičenje planirano godinu unaprijed.

Sud je taj njegov zahtjev odbio, te obrazložio da roditelji preminule djevojčice već četvrti put dolaze da svjedoče i da to takmičenje ne može biti razlog odgode ročišta.

S obzirom na to da je Koldžo, koji se danas nije pojavio na ročištu, podnio zahtjev za izuzeće sutkinje, ona je morala prekinuti i ovo ročište, dok se ne donese odluka po zahtjevu za njeno izuzeće.

Prošlo ročište također je odgođeno jer se nije pojavio branilac optužene Jasmine Halimić Đorđe Jugović.

Sutkinja Jahić tada je zaprijetila kažnjavanjem advokata za nepojavljivanje na Sudu.

Inače, u ovoj godini su održana samo dva ročišta u ovom predmetu, a nekoliko ih je odgođeno.

Završeno je samo direktno ispitivanje majke preminule djevojčice Amile Gadžun, kao i njeno unakrsno ispitivanje.

Za danas je bilo planirano dodatno ispitivanje majke od Tužilaštva, kao i svjedočenje oca djevojčice Murisa Gadžuna.

Amila Gadžun je nakon odgađanja ovog ročišta kazala kako je svaki put sve teže doći.

– Vidjet ćemo dokle će ovo ići – samo je kratko izjavila novinarima, dok otac djevojčice nije davao izjave za medije, s obzirom na to da tek treba da svjedoči pred Sudom.

Faktor