SRAMOTA IZ TRAVNIKA: NA KONKURSU NISU PRIMILI KĆERKU ŠEHIDA, POSAO DOBILA SUPRUGA OD NASTAVNIKA!

Portalu Crna-hronika.info svakodnevno šaljete vaše priče.

Jedna takva stiže iz Travnika, iz Osnovne škole Turbe, piše portal Dnevne vijesti.

Naime, kako naša sagovornica navodi, direktorica OŠ Turbe, Mediha Riđić je zanemarila status porodice šehida u konkursnoj proceduri.

Direktorica ove škole javnosti je poznata od ranije, kada je prilikom pada prečke na sportskom igralištu preminuo dječak, a priča odjeknula regionom.

,,Ja sam jedina bila dijete šehida na prijavi za posao. Majka sam dvoje maloljetne djece, koji pohađaju istu školu. Na birou sam za nezaposlene. Trazile su se dvije higijeničarke na javnom oglasu i ja sam se javila na taj oglas sa nadom da će biti jedno od ta dva mjesta za mene. Ja nemam nikakve veze i štele”, počinje naša sagovornica.

,,Jedno radno mjesto je već bilo pripremljeno za suprugu od nastavnika u OŠ Turbe, dok je drugo radno mjesto pripalo osobi koja je u tom trenutku bila u radnom odnosu u jednoj trgovini u Travniku. Pozvala se na član 9/14 objavljen u Službenim novinama SBK, Zakon o dopunskim pravima branilaca i  4/16 objavljen Službenim novinama SBK, Zakon o izmjenama i dopunskim pravima branilaca.”

Povodom ovog skandala obratilo se i Udruženje porodica šehida iz Travnika koje je pisalo pismo navedenoj direktorici, ipak odluka je ostala na snazi, pa nije došlo do izmjene rezultata konkursa.

Nakon objave ovih saznanja u javnosti, pozivamo sve nadležne institucije da istraže ovaj slučaj i podnesu eventualne krivične prijave.