Srednjoškolci defileom ukazali na probleme s kojim se susreću oni ali i mladi iz cijele BiH!

Srednjoškolci iz tri kakanjske srednje škole defileom ukazali na probleme s kojim se susreću oni ali i mladi iz cijele Bosne i Hercegovine. 26.4.2019.g.

Defile je organizovan u sklopu zajedničke kampanje svih srednjoškolaca u BiH koju tradicionalno organizira Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH. Ovogodišnja kampanja nazvana je „Želimo znati-gdje će svjetlo zasijati“ koja se provodi u cijeloj državi.

Doprinos ovom događaju dali su učenici sve tri srednje škole sa područja općine Kakanj. 70 srednjoškolaca je u tom trenutku svjedočilo da oni i njihovi vršnjaci iz cijele Bosne i Hercegovine imaju iste probleme. Anketom koju je Mreža provela krajem prethodne godine, došli smo do konkretnih primjera o kojim problemima se radi. Najveći od njih jesu: odlazak mladih, vršnjačko nasilje, govor mržnje, te ekstremizam. Četiri transparenta su došla sa četiri strane u Kaknju. Svaki od njih je nosio svoju priču koju je detaljnije pojasnio moderator.

 

Srednjoškolci su također nosili i poruke mira koje su donesene na Mirovnom kampu, na kojem su učestvovali mnogi srednjoškolci, a koji je u bio u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini. Sa sobom su nosili i sijalice koje su simbol svjetla i ideja kojih, u našoj jedinoj domovini, još ima. Ovim činom smo dokazali da mladi zaista žele i teže promjenama na bolje.

„Kao predsjednica Vijeća učenika svoje škole, s ponosom mogu reći da Kakanj ima dosta mladih i perspektivnih omladinaca. To je činjenica koju smo još jednom potvrdili ovim mirnim skupom koji nosi snažnu poruku. Živimo u dosta pasivnom i negativnom okruženju kojem je hitno potrebno svijetlo. Mi se trudimo da to svijetlo zasija na što većem broju lokaliteta, jer samo tako ovu državu neće u potpunosti prekriti tama.“ – Aida Tirić