Šta gube, a šta dobijaju eventualnim porazom ili pobjedom na izborima Dlakić, Kurgaš, Babić i Zukić?

jasho-by-almin-tabak-kuba-640x640

Piše; A.J

Od 2012. do danas, dakle u četverogodišnjem ciklusu između Lokalnih izbora u Visokom je uništeno i ono što je preostalo da se uništi od nedoraslih političkih prethodnika koji su gledali samo sebe i nikako Visoko. Samim tim 03.oktobra potencijalnih i registrovanih 34.122 glasača birat će “Kralja zgarišta” čiji pepeo se već ohladio, ali borba da se njime ovlada nastavlja se jednakom žestinom i bit će prljavija nego ikad prije.

Interesantno je sagledati 85 dana prije Lokalnih izbora šta, sada već poznati, kandidati za načelnika eventualno dobijaju, a šta gube, pobjedom odnosno porazom u trci za mandat načelnika/ice Općine.

amra babic 2016Amra Babić, aktuelna načelnica nema nekog posebnog izbora. Drugi mandat bi puno značio. Prije svega u materijalnom smislu, jer ne postoji firma u Visokom, a ni izvan njega, koja joj može ponuditi platu kakvu trenutnu ima kao načelnica Općine bez obzira na sve prefikse i skraćenice ispred njenog imena stećene obrazovanjem koje je sticala paralelno uz političku karijeru koja je počela sa vijećničkim mandatima, preko neuspjeha na listi za Federalni parlament, zatim ministarske funkcije u Vladi ZDK, koja nije dugo trajala, i na kraju do mjesta načelnice koje je ostvareno iz baze OO SDA Visoko. Ukoliko pobijedi ima priliku da popravi ono gdje je griješila i čega je nadamo se svjesna, zatim joj se otvara mogućnost da završi započete projekte koji se već pompezno najavljuju uličnim reklamama i na kraju što joj je vjerovatno i najbitnije ima priliku da dokaže ispravnost svojih stavova ukoliko pobijedi Halima Zukića koji je politički isforsirao i sa kojim je trenutno u odnosu kao Izrael sa Palestinom.

Nasuprot tome, u slučaju poraza, Amra Babić ostaje na vjetrometini. Iz stranke u koju se toliko zaklinjala i pozivala na njene tekovine je isključena. Imat će pravo godinu dana na “bijeli hljeb” ali ta materijalna sigurnost brzo prođe. Političku karijeru neizvjesno je gdje bi mogla nastaviti, a posao vjerovatno može i brzo pronaći jer vjerovatno postoje firme koje je zadužila u ove četiri godine, međutim velika razlika je biti tek tamo neki računovođa u nekoj lokalnoj firmi bez obzira na platu u odnosu na 300 telefonskih poziva dnevno, sve te pozivnice za razne događaje, podilaženja, ulizivanja i osjećaj bitnost popraćen obilascima planete zemlje u “interesu” Visokog.

Halim ZukicHalim Zukić, predsjednik OO SDA Visoko. Većinski vlasnik firme VGT Osiguranje, vlasnik ili suvlasnik još nekoliko firmi, hotela Neretva u Mostaru… U slobodno vrijeme ljubitelj hortikulture, plovidbe na otvorenim morima, seoskog turizma, filozof amater i mizantrop koji sa ljudima komunicira sms porukama i u posljednje vrijeme putem društvenih mreže iz za Bošnjake najznačajnijeg “Podruma” nazvanog Avlija koja je Visokom isto što i književnosti  Prokleta avlija od Ive Andrića. Nikom iole politički obrazovanom nije jasno šta čovjek koji je zaradio do svoje četrdesete godine 100.000.000KM radi u politici!? Osim ako mu to nije afrodizijak što bi i imalo smisla. Međutim, ako je to već tako, zašto odmah nije napravio ovo što radi danas. Zašto sebe nije kandidovao za načelnika 2012.godine, kada je godinu ranije sam sebe postavio i za predsjednika stranke? Loša procjena. Kadrovska politika kao u Veleprometu 1996.!? Ukoliko Halim Zukić izgubi ove izbore on gubi sve. Razlog prost. Takav je stav njegove SDA stranke gdje se jasno kaže u biLo kojoj općini gdje stranka izgubi izbore dolazi do smjene kompletnog rukovodstva od predsjednika Općinskog odbora pa sve do predsjednika Mjesnih odbora. Izgubiti od onoga koga si politički stvorio znači političko samoubistvo. I ne samo to, iz moralnih razloga zauvijek treba promijeniti i CIPS i preseliti svoj život u Sarajevo gdje je u međuvremenu u centru grada sagradio veliku kuću u komšiluku Ejupa Ganića u ulici Gabelina.

Suprotno tome, ako Halim Zukić pobijedi na izborima, onda mu treba dati šansu da nam u naredne četiri godine pokaže šta zna i umije. Istina morat će malo ranije da ustaje suprotno trenutnom prirodnom buđenju, morat će prihvatiti obaveze koje ne poznaje kao direktor VGT Osiguranja i morat će razlučiti i spoznati da se Općina ne može voditi na način kako se vodi jedna osiguravajuća kuća kojoj i nisu baš cvjetale ruže do prije dvije godine, a koju je uspio stabilizirati dolaskom na mjesto direktora počev od dokapitalizacije pa do unutrašnje organizacije. Uzdat se u nane u dimijama i dede sa francuskim kapama kao stabilno biračko tijelo koje još nije predalo rahmet prvom predsjedniku BiH, te na taj način očekivati pobjedu na izborima bilo bi infantilno. Za pobjedu će mu trebati puno više od toga.

refik kurgas novo vrijemeRefik Kurgaš – U kampanji je još od Općih izbora kada je samo zbog lošeg rezultata stranke ostao bez mandata zastupnika u Federalnom parlamentu jer je u izbornoj jedinici šest dobio više glasova i od kandidata SDP-a i SBB-a, ali zbog lošeg rezultata stranke u Varešu, Olovu, Brezi, nije ostvario mandat. Međutim to ga nije pokolebalo, intezivno je radio i obilazio svaki ćošak visočke općine, obišao je više sela i domaćinstava nego partizani 1943.godine, obećavao i ispunjavao obećanja, gradio stadione, kuće i jednu modernu školu u Porječanima. Među njegovim biračima i istomišljenicima iz OO ASDA Visoko vlada mišljenje kako je “dao” više svojih privatnih para zarađenih u korporaciji OVAKO nego što su predstavnici SDA u Visokom podijelili iz javnog proračuna od poreznih obveznika. Ukoliko pobijedi to će biti ostvarenje sna čovjeka koji je došao davno prije rata došao na ove prostore i svojim radom postao važna karika u jednoj velikoj korporaciji kakva je OVAKO gdje je i dioničar. Na zalasku svoje direktorske karijere u visočkom BROVISU pobjeda na izborima za načelnika Visokog bila bi jedan novi i dodatni motiv. Pretpostavljamo da mu plata načelnika od cca.3.500KM ne znači nešto posebno, ali i sam kaže da ne želi volontirati, jer kad volontiraš onda nemaš ni odgovornosti. Puno veći iznos od godišnje plate općinskog načelnika Refik Kurgaš podijeli u humanitarne svrhe od oročenih sredstava tačnije kamate koju iz vjerskih razloga ne tretira svojom zaradom.

U slučaju poraza za mjesto načelnika na narednim izborima preostaje mu, zavisno od rezultata stranke za koju se smatra da će uzeti značajan broj glasova, da se pozabavi daljnim radom na uozbiljavanju OO ASDA i KO ASDA čiji je prredsjednik te kao neizostavni faktor za sve moguće buduće koalicije dio onoga što je mislio da uradi kao načelnik realizuje kroz koalicione interese.

Ermin DlakićErmin Dlakić – Kandidat OO SDP Visoko i čovjek koji zasigurno najviše zna o vodosnabdijevanju, a kako sada stvari stoje ovi će se izbori najviše “lomiti” upravo na ovom pitanju gdje je on i najjači, a što mu može biti i najjači adut u neposrednim obraćanjima i debatama. Dlakić je bio dugogodišnji direktor JKP “Visoko” (14 godina), a bez obzira što su većinu biračkog tijela prije četiri godine uspjeli hipnotisati pričom da se sa lokalnog nivoa i “brend načelnika” više može uraditi za BiH nego sa pozicije ministra vanjskih poslova, ipak je lokalna samouprava tek jedno veće komunalno preduzeće koje treba da se brine o tim komunalnim stvarima koje bi trebala da pojednostave život građana jedne općine. Ukoliko pobijedi Ermin Dlakić će biti drugi SDP-ov načelnik u Visokom nakon Faruka Salčinovića koji je to bio u mandatu 2000-2004. Dolaskom na mjesto načelnika imat će priliku da dokaže ispravnost svojih stavova po pitanju protivljenja uzimanja kredita od EBRD za vodosnabdijevanje kao i pojašnjenja građanima Visokog kako na izvorištu Vrutak nema dovoljno vode za sve i da je jedini kvalitetan način prevazilaženja ovog problema otkrivanje novih izvorišta. U materijalnom smislu Dlakić bi kao načelnik imao tri puta veću platu nego što je imao kao direktor JKP “Visoko”, osim toga koristit će mu i iskustvo njegovog brata Jasmina Dlakića koji je prije četiri godine bio kandidat za načelnika ASDA i kao takav dobio značajan broj glasova (3.388).

A ukoliko ne uspije doći do mandata načelnika preostaje mu da nastavi pravnu bitku i dokazivanje da je nezakonito smijenjen sa mjesta direktora JKP “Visoko” jer je kako tvrdi na Konkursu bio bolji kandidat od Almira Hadžialića, SDA kadra koji je u međuvremenu podnio ostavku na mjesto direktora zbog raznoraznih pritisaka sa kojima nije znao da se nosi i kojima nije dorastao.

 

Bujrum narode ….

(visoko.co.ba)