Suđenje Kasumoviću i ostalim odgođeno – Optuženi Mehić Edina zahtjeva izuzeće Predsjednika vijeće sudije Ismara Jukića

Suđenje u predmetu Zenicatrans u kojem su optuženi zenički gradonačelnik Fuad Kasumović i još nekoliko osoba, nije počelo u srijedu poslijepodne, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Zenici za Zenicablog.

Na Kantonalnom sudu u Zenici bilo je zakazano predraspravno ročište u krivičnom predmetu broj 04 0 K 012115 22 K, protiv optuženih Kasumović Fuada i dr., zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340 stav 1. u vezi sa članom 54. i članom 55. KZ FBiH. Suđenje u predmetu Zenicatrans je počelo 18. maja kada su optuženi se izjasnili da nisu krivi. Podsjećamo, Kasumović i drugi uhapšeni su u operativnoj akciji SIPA-e početkom decembra prošle godine.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva, Kasumović i drugi terete se da su u predmetu Zenicatrans počinili krivična djela udruživanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, uzrokovanje stečaja, falsifikovanje službenih dokumenata i nesavjestan rad u službi.

Optužnicom su obuhvaćeni Fuad Kasumović, Vahdet Drino, Almira Baručija-Kapidžić, Amel Krivdić, Mesud Ormanović, Asmir Mašić, Edin Mehić, Zlatko Osmanović, Besim Husaković, Abdulah Kratina te Amela Đozo. Vremenski period koji obuhvata optužnica je od januara 2017. do 21. decembra 2020. godine.

Kako je u pisanom odgovoru portalu Zenicablog odgovoreno iz Kantonalnog suda Zenica, “Na Zapisnik o statusnoj konferenciji-predpretresnom vijeću, u predmetu broj: 04 0 K 012115 22 K od 08.06.2022. godine, u vijeću sudija: Ismar Jukić, predsjednik vijeća, Albisa Kapić, prvi član vijeća | Indira Pašić, drugi član vijeća, je doneseno Rješenje kojim se prekida statusna konferencija do donošenja odluke o zahtjevu za izuzeće Predsjednika vijeća, sudije Ismara Jukića, po zahtjevu optuženog Mehić Edina.

– Odluku o zahtjevu za izuzeće Predsjednika vijeća, sudije Ismara Jukića, koje je podnio optuženi Mehić Edin, će donijeti Kolegij sudija Kantonalnog suda u Zenici na Općoj sjednici svih sudija, zakazanoj za 10.06. (petak), nakon čega će odluka biti pismeno izrađena u zakonskom roku od tri dana, odgovoreno je.

Nakon toga, biće zakazan nastavak suđenja.