Sutra stupa na snagu Odluka o kontroli cijena, kazne su do 10.000 KM

Od sutra pojačan inspekcijski nadzor

Odluka Vlade FBiH odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, šećer, čaj…piše avaz

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice, a utvrđene su maksimalne marže. 

Odluke će danas biti objavljene u Službenim novinama FBiH, a stupa na snagu sutra, potvrđeno nam je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Kolike su kazne za kršenje mjera

Federalna uprava za inspekcijske poslove će putem federalnog tržišišnog inspektorata u narednom periodu vršiti inspekcijske nadzore nad poštivanjem primjene ovih mjera.

Kazne za kršenje mjera neposredne kontrole cijena propisane u članu 14. Zakona o kontroli cijena kreću se u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 250 KM do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 KM do 1.500 KM za fizičko lice. 

Pored novčane kazne, pravnom i fizičkom licu izreći će se i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Brojni proizvodi

Odluka Vlade FBiH odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, šećer, čaj, začine, so, rižu, tjesteninu, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, mesne i riblje konzerve, ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja… 

Odlukom su obuhvaćeni i pelene, higijenski ulošci, deterdženti za veš i suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir…