SVAKOG RAMAZANA JAVE SE POJEDINCI, NEKOMPETENTNI, I TUMAČE ŠERIJATSKA PITANJA, POSEBNO ZEKATA I SADEKATU-L-FITRA

Možemo biti ponosni što smo oživjeli i afirmirali ovu autentičnu islamsku praksu i sunnet Božijeg Poslanika, a.s., i time osigurali ispravnost izvršenja spomenutih islamskih obaveza… Nekim ljudima to, čini se, smeta – kazao je, između ostalog, dr. Ljevaković u hutbi o zekatu

Prof.dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme i fetva-i-emin Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, u petak, 30. aprila, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazivao je hutbu o zekatu.

Agencija MINA hutbu je prenijela u cijelosti:

“Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i selam na našeg Vjerovjesnika, Muhammeda, njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe!

Poštovana braćo i sestre,

Ovo je treća džuma u mubarek mjesecu ramazanu, mjesecu Allahove milosti i oprosta, mjesecu Kur'ana, posta, odricanja i strpljivosti, mjesecu samopropitivanja i ustrajne borbe protiv vlastitih slabosti, mjesecu solidarnosti i pažnje prema onima kojima je pomoć potrebna, brige za džemat i Zajednicu. Blagoslovljeno ramazansko vrijeme je najodbranije vrijeme za natjecanje u činjenju dobra, na koje nas Gospodar svjetova poziva u više kur'anskih ajeta. U suri El-Bekare Svevišnji kaže: „Svako se okreće prema svojoj Kibli, a vi se u činjenju dobrih djela natječite! Ma gdje bili, Allah će vas sabrati – Allah, zaista, sve može.“ (El-Bekare, 148)

Svevišnji Stvoritelj je opskrbio čovjeka bezbrojnim blagodatima na kojima iskreni vjernici i vjernice zahvaljuju srcem, riječima i djelima. Ova zahvalnost se prije svega ostvaruje ustrajnim izvršavanjem temeljnih islamskih dužnosti.

U današnjoj hutbi govorit ćemo o zahvalnosti Stvoritelju na blagodati imetka izvršavanjem imovinskih ibadeta zekata i sadekatul-fitra. Ibadet zekata možemo izvršiti i mimo ramazana, ali je kod nas uobičajeno da se izvršava u ramazanu, jer je tako lakše računati vrijeme za zekat, a i dobro učinjeno u ramazanu nosi višestruko uvećanu nagradu, dok se obaveza sadekatul-fitra izvršava isključivo tokom mjeseca ramazana, odnosno prije klanjanja ramazanskog Bajram-namaza.

Ibadetom zekata duša se čisti od pokuđenih osobina škrtosti, sebičnosti i pohlepe za prolaznim dunjalučkim dobrima, a imovina se njime čisti, štiti i uvećava. Uzvišeni Allah kaže:و ما أنفقتم من شيئ فهو يخلفه و هو خير الرازقين

,,…što god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje“. (Sebe’, 39)

و ما آتيتم من زكاة تريدون وجه الله فأولئك هم المضعفون

,,A za zekat koji izdvojite da biste Allahovo zadovoljstvo stekli – takvi će dobra djela Svoja umnogostručiti.” (Er-Rum, 39)

Poslanik s.a.v.s. kaže: ,,Kada izdvojiš zekat iz svog imetka, štitiš ga i odstranjuješ iz njega ono što je po tebe zlo u njemu.“ (El-Hakim) Zabilježeno je da je Muhammed a.s. rekao: ,,Zaštitite svoj imetak davanjem zekata. “ (Ebu Davud)