Svečano otvoren Islamski centar u Zenici: Vlada Zeničko-dobojskog kantona najveći domaći donator

Islamski centar “Sultan Ahmed” Zenica svečano je otvoren u prisustvu brojnih zvanica i gostiju u okviru manifestacije „Dani vakufa“ koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH.

Izgradnju kompleksa, započetu 2002. godine, finansirali su brojni donatori, institucije i država Kuvajt, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je najveći domaći donator sa izdvojenih oko 800.000 KM.

– Islamska zajednica ima našu punu podršku. Završetak izgradnje Islamskog centra svjedočanstvo je zajedništva i potvrda da udruženim snagama možemo dati pozitivan doprinos društvenim procesima u zajednici. Posebno se to odnosi na našu djecu i omladinu. Oni trebaju obrazovni i duhovni autoritet da ih vodi u pravom smjeru. Vašim autoritetom vi vjernike okupljate i podučavate. Pozivate na dobro i odvraćate od lošeg. Sa druge strane, naša obaveza kao vlade je da stvaramo ambijent u kojem će građani imati najbolje uslove za život. I kad je nijet iskren, onda imamo ovakve rezultate – rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić na svečanosti kojoj su, među ostalima, prisustvovali reisul-ulema Husein ef. Kavazović, predstavnici države Kuvajt, ambasador Palestine u BiH, muftije, imami, predstavnici javnog života te brojni građani iz cijele BiH.

Islamski centar prostire se na oko 5.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora, u kojem se nalaze konferencijske sale, biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafeterija, poslovni prostori i drugi prateći sadržaji.

Premijer je naglasio da Islamski centar predstavlja spoj tradicije sa jedne i modernih arhitektonskih rješenja sa druge strane, te da je ovo jedna od najljepših građevinskih cjelina u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Svojim sadržajem i opremom Islamski centar posjeduje dovoljno kapaciteta da odgovori na sve zahtjeve društvene zajednice. Na ovom odlično osmišljenom i funkcionalnom prostoru korisnici će između ostaloga imati na raspolaganju platforme za učenje stranih jezika, biblioteku i moderno opremljene učionice sa svim potrebnim nastavnim, naučnim i tehnološkim sredstvima. Ovo je veoma značajno jer, pored moralnih i ljudskih vrijednosti, moramo imati znanja i vještine koje će nam omogućiti da stvaramo ljepšu budućnost i bolje okruženje za sve nas – rekao je premijer Pivić.

Potvrdio je opredjeljenje Vlade da nastavi podržavati ovaj i projekte u svim lokalnim zajednicama u ZDK-u, poželjevši da Islamski centar dugo služi svojoj svrsi i da bude centar vjerskog, a i kulturnog života Zenice i regije.

Press služba ZDK