SVIJET: Čuju se eksplozije – Turska pokrenula vojnu akciju u Siriji

Turski avioni preletjeli su danas pogranično područje sa Sirijom, nakon čega su se mogle čuti eksplozije u Afrinu. U zračnom napadu uništena je osmatračnica terorističke organizacije PYD/PKK u Afrinu.

Nakon što je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas potvrdio kako je operacija u Afrinu počela na terenu, turski vojni avioni preletjeli su pogranično područje sa Sirijom.

Zvuk vojnih aviona najprije se začuo na području između Reyhanlija i Kirikhana, nedaleko od turskog grada Hataya, na granici sa Sirijom.

Također, jedinice Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) počele su ulaziti u dijelove Afrina pod okupacijom terorističke organizacije PYD/PKK.

Pripadnici FSA-a krenuli su oklopniom vozilima, duž granice sa Turskom, na potezu između Hataya i Kilisa, prema dijelovima Afrina koji su pod okupacijom terorističke organizacije PYD/PKK.

– Ofanziva koju je pokrenula Turska nije usmjerena protiv Sirije, sirijskog naroda, sirijskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i političkog jedinstva, Turkmena, Kurda i Arapa koji žive na tom području, nego protiv terorističkih organizacija ISIL, PKK, PYD i YPG – rekao je zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag.