SVIJET: Merkel očekuje najtežu kampanju od ujedinjenja Njemačke

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je upravljala državom kroz nekoliko globalnih kriza, izjavila je sinoć da će nastojati da osvoji četvrti mandat na općim izborima naredne godine, ali i da očekuje najtežu kampanju od ujedinjenja Njemačke 1990. godine, prenose agencije.

b_161121032

Merkel je nakon sastanka s rukovodstvom njene Kršćansko-demokratske unije, partije desnog centra, kazala da je dugo razmišljala o tome da li da se opet kandidira, ali da je spremna da se ponovo bori za mjesto kancelara.

“Dugo sam razmišljala o ovoj odluci jer sam već 11 godina ovdje”, rekla je ona i istakla da će nastojati da očuva društvo i izbjegava mržnju.

Prema njenim riječima, insistirat će i na demokratskim vrijednostima, slobodi i poštovanju za sve ljude.

U slučaju da ponovo bude izabrana, Merkel će imati velike odgovornosti, od razgovora s predstavnicima Velike Britanije o izlasku iz EU, preko smirivanja tenzija u Turskoj i unapređenju odnosa s novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

Kako se navodi, najveći izazov bi vjerojatno bio integracija izbjeglica s Bliskog istoka u podijeljeno društvo i očuvanje Evrope kao moćne ekonomije.

Merkel je rekla da će se zalagati za demokratske vrijednosti i način života, ali i da očekuje snažne izazove “i s lijeve i s desne strane političkog spektra”.

Prvi put izabrana je za kancelarku 2005. godine, a ukoliko pobjedi na izborima sljedeće godine i ostane na tom mjestu cijeli mandat, izjednačit će se sa svojim mentorom Helmutom Kholom, koji je na mjestu kancelara proveo 16 godina.

Tačan datum izbora u Njemačkoj još nije određen, ali se pretpostavlja da će biti održani između 23. augusta i 22.oktobra sljedeće godine, prenosi Tanjug.

FENA