Tanovićev film ‘Smrt u Sarajevu’ je bh. kandidat za Oscara

20160208_2_14174243_5283946

Film “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića ovogodišnji je kandidat naše zemlje za nagradu Oscar.

Saopćilo je to u srijedu Udruženje filmskih radnika BiH. Članovi komisije koja je sačinila ovaj izbor, a koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su:

Ines Tanović, rediteljica i predsjednica UFRBIH; scenaristica Elma Tataragić, kostimografkinja Lejla Graho, reditelj Pjer Žalica, scenograf Vedran Hrustanović, direktor fotografije Amel Đikoli, reditelj Srđan Vuletić, producent Zoran Galić, i montažer Predrag Solomun.

Film Smrt u Sarajevu je svjetsku premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio Srebrnog Medvjeda za najbolji igrani film u glavnog konkurenciji ovog prestižnog festivala.  Film je u kinima u BiH distribuiran u maju ove godine i uspješno prikazan na brojnim filmskim festivalima, među kojima je i  Sarajevo Film Festival.

U filmu igraju Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Senžana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo SCCA/Pro.ba. Montažu potpisuje Redžinald Šimek a direktor fotografije je Erol Zubčević, oba članovi Udruženja filmskih radnika BiH, kao i reditelj i producentica.

(Izvor: radiosarajevo.ba)