Terorizam i migracije u fokusu Konferencije parlamentarnih komisija JI Evrope

Na konferenciji učestvuje oko 30 parlamentaraca, 20 državnih službenika, stručnjaka i predstavnika međunarodne zajednice koji će govoriti o problemima na granicama zemalja jugoistočne Evrope i prekograničnoj saradnji.

 

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je počela Regionalna godišnja konferencija parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost zemalja jugoistočne Evrope, na kojoj će biti predstavljeni aktuelni sigurnosni izazovi u regionu kao i prakse nadzora odbrambenog i sigurnosnog sektora, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji učestvuje oko 30 parlamentaraca, 20 državnih službenika, stručnjaka i predstavnika međunarodne zajednice, koji će govoriti o problemima na granicama zemalja jugoistočne Evrope i prekograničnoj saradnji.

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u parlamentu BiH, istakao je da je dvodnevna konferencija u Sarajevu prilika da se razmijene iskustva među parlamentarnim tijelima za odbranu i sigurnost zemalja jugoistočne Evrope, te sagledaju izazovi s kojima se region suočava.

“Nažalost, svjedoci smo zadnjih nekoliko dana da je pitanje terorizma, kao što vidimo u Londonu i Manchesteru, jedan od najvećih izazova, kao i pitanje migracija te radikalizma. Razmijenićemo mišljenja i donijeti zaključke do našeg sljedećeg susreta”, rekao je Podžić.