Tragedija u Lekeniku: Metalna vrata pala i zgnječila dječaka

ograda

Velika tuga u Hrvatskoj: Dječakove ozljede glave bile su jedne od najtežih s kojima su se kirurzi ikad susreli. Dali su sve od sebe, ali dječak je preminuo. Njegovi organi spasit će četiri života.

Djeca su igrala nogomet u tetinu dvorištu. Kao i svaki put, željeli su zatvoriti vrata ograde kako im lopta ne bi otišla na cestu. Samo su pala na njega, teško je i kroz suze rekao otac dječačića s područja Lekenika, nedaleko od Siska.

U petak oko 21 sat djeca su se zabavljala u dvorištu kuće. Cijeli dan je bilo vruće i sparno i jedva su čekali da temperature malo padnu. Lopta im je bila glavna zabava. Mališan je, kako nam prepričavaju stanovnici, povukao ogradu kao i svaki put prije. No ovaj put ona je ispala iz svog ležišta i prikliještila ga. Ostao je zarobljen na tlu, a ostali su počeli vrištati i dozivati odrasle upomoć. Odrasli su dotrčali i odmah su mu krenuli pomagati. Metalna ograda bila je užasno teška i jedva su je uspjeli pomaknuti s mališana.

Pozvali su Hitnu pomoć, koja ga je u kritičnom stanju prevezla u sisačku bolnicu. Liječnički tim je, zbog težine ozljeda i njegova stanja odlučio kako ga je najbolje prebaciti u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Onamo su ga dovezli oko ponoći.

Liječnici zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj probali su sve kako bi spasili dječaka, ali nisu uspjeli.  Ozljede glave bile su jedne od najtežih s kojima su se kirurzi ikad susreli. U tom stanju nisu ga mogli opererirati, a ne bi mu pomogao niti jedan drugi medicinski zahvat.

Organima će spasiti četiri života

Nakon što su liječnici roditeljima rekli ono najgore, pitali su ih jesu li voljni donirati organe svog sina koji su u velikoj tragediji ipak ostali sačuvani. Neutješni otac i majka su to odobrili. Srce, jetra i dva bubrega mališana pomoći će spasiti četiri života druge djece koja čekaju hitne transplantacije. Kome će oni otići odlučit će stručni liječnički tim iz Klaićeve.

Vrata ograde su potpuno maknuli

Ljudi koji žive nedaleko od mjesta tragedije također su pogođeni ovomnesrećom. U petak navečer čuli su kako se djeca igraju. Bila su vesela, kao i svaki put kad su se okupili.

– Svaki put bi nam cika i vika izazvala osmijeh na lice. Bilo ih je tako lijepo čuti – kažu mještani. Sve su ih trgnuli vriskovi i galama okupljenih. Kad su se približili, vidjeli su tragičnu nesreću. Policija je, kažu, stigla nešto poslije Hitne pomoći. Očevid je potrajao do dugo u večer, a istražitelji su detaljno pregledali mjesto tragedije. Nakon tog, kažu nam, vrata ograde su potpuno maknuli kako ih ne bi podsjećala na užas koji je mališan proživljavao.

Malenu zajednicu to je silno potreslo te nemaju snage pričati o svemu.

Uz svu tu tragediju u subotu je obitelj mališana potresao još jedan smrtni slučaj. Okupila se cijela obitelj koja nije željela ništa više komentirati.

IZVOR: 24sata.hr