Tvornica cementa Kakanj gradi nove silose vrijedne skoro 8 miliona KM

Tvornica cementa Kakanj nastavila je niz uspješnih poslovnih godina, pa su tako obje njene poslovne linije za proizvodnju cementa i proizvodnju betona, kako u BiH tako i u Hrvatskoj, ostvarile pozitivne i uspješne rezultate.

Svoj ciklus petogodišnjeg ulaganja 20 miliona KM u razvoj, nastavljaju i u narednom periodu.

Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, za Akta.ba je kazao da svaki investicijski projekat Tvornice cementa Kakanj nosi epitet održivog razvoja, pa se tako ranije najavljeni ciklus petogodišnjeg ulaganja od 20 miliona KM u periodu od 2013. do 2018. intenzivno nastavlja.

“Tokom protekle godine u Tvornici cementa Kakanj dovršen je veoma važan ekološki projekat ugradnje novih vrećastih filtera na mlinove cementa koji su zvanično pušteni u rad 21.4. u povodu Dana planete Zemlje. Za nas jako bitan projekat je i izgradnja novih silosa cementa, projekat koji je vrijedan skoro 8 miliona KM, i koji će omogućit da ponudimo dodatne tipove cementa, što će tržištu i društvu pružiti nove mogućnosti moderne gradnje”, kazao je Muidža.

Tvornica trenutno ima četiri silosa cementa, što je dovoljni za samo tri vrste cementa.

Privodi se kraju i automatizacija laboratorije, projekta koji se odvija u tri faze, a čime se stvaraju pretpostavke za unapređenje kontrole ulaznih i izlaznih komponenti, što u konačnici dovodi do daljeg poboljšanja finalnih proizvoda.

NOVI SILOSI ZA DODATNE TIPOVE CEMENTA

Na pitanje o planovima za ovu godinu, Muidža kaže da su pred kompanijom značajne investicije a neke od njih su već započete i u prošloj godini.

“U 2017. smo započeli dva veoma važna projekta koji će se realizirati tokom 2018. Izgradnja novih silosa cementa pokrenut će proizvodnju i prodaju novih tipova cementa što će nam osigurati bolju poziciju na domaćem i regionalnom tržištu, a samim tim dovesti i do povećanja obima prodaje cementa. S druge strane, počinjemo sa modifikacijom postrojenja za upotrebu RDF-a, vrste alternativnih goriva, čime doprinosimo globalnom smanjenju CO2 emisija i pravimo proizvod koji je mnogostruko više ekološki prihvatljiv”, kaže Muidža.

Projekat Refuse Derived Fuels – RDF, alternativnih goriva podrazumijeva modifikaciju postrojenja za proizvodnju cementa kako bi se dio fosilnih goriva zamijenio alterativnim gorivom dobivenim iz komunalnog otpada.

Alternativnim gorivima (AG) se smatraju goriva koja će u budućnosti u potpunosti ili djelimično zamijeniti fosilna goriva. U cementnoj industriji Evrope i svijeta stalno se radi na povećanju zamjene za fosilna goriva.

Obzirom da je TCK dio svjetskog prestižnog proizvođača cementa, HeidelbergCementa, neophodno je da prati ove trendove unapređenja proizvodnog procesa. Da bi komunalni otpad bio pogodan za korištenje u cementnoj peći, neophodno je da se prvo obradi i preradi.

“Mnogostruke su prednosti ovog projekta za zajednicu. Prije svega smanjuje se količina otpada koja se deponuje a samim tim smanjuje se i zagađenje tla, zraka i vode koje inače nastaje na deponijama otpada. Pored toga, uvodi se razdvajanje otpada, pa je mnogo više reciklaže. A smanjenjem upotrebe fosilnih goriva kao što su ugalj , plin i nafta smanjuju se i emisije stakleničkih plinova. Sve su to efekti koje donosi upotreba alternativnih goriva za cijelokupno društvo”, ističe Muidža.

Kazao je da kompanija kroz godine rada izgradila poslovni model otporan na različite vrste izazova koji predstavlja stabilan izvor novih vrijednosti za njihove dioničare, partnere ali ii radnike.

“U prošloj godini smo zadržali snažnu poziciju i povjerenje kupaca u regiji, prije svega kroz nastavak proizvodnje kvalitetnih proizvoda i pružanje vrhunske usluge. Naši prioriteti su i dalje zasnovani na savremenom ekološkom pristupu proizvodnji gdje se kroz efikasnost stalno stvaraju nove vrijednosti. Svjesni smo da svako naše ulaganje u novu tehnologiju doprinosi poboljšanju životnog okruženja u lokalnoj zajednici”, govori Muidža.

MODERNIZACIJA PROIZVODNJE I ZAŠTITA OKOLIŠA

Od privatizacije do danas (2000.-2018.) Tvornica cementa Kakanj uložila je oko 200 miliona KM u unapređenje zaštite okoliša, modernizaciju proizvodnje i širenje djelatnosti kao što je proizvodnja betona.

“Od privatizacije do danas, silna energija, napor i novac uloženi su da bi danas u srcu Balkana radio jedan od najsvjetlijih evropskih primjera čiste proizvodnje cementa. Danas emisije prašine ne prelaze stroge evropske limite. Zelene površine unutar tvorničkog kruga prostiru se na više od 100.000 m2 a obuhvaćaju voćnjake, parkove i jezero s ribama. Moderni pogoni garantuju minimalni uticaj na okoliš gdje su svi pokazatelji znatno ispod zakonski dozvoljenih granica”, kazao je Muidža.

U narednoj godini Tvornica cementa Kakanj nastavlja provoditi utvrđenu i dokazanu poslovnu strategiju izgrađenu na principima održivog razvoja. Iz ove kompanije tvrde da spremni dočekuju sve nove izazove.

Plan im je kvalitetnim proizvodima i uslugama pojačati prisutnost na tržištu i učestvovati u najvažnijim građevinskim projektima u BiH i Hrvatskoj.

“Naš cilj je jasan, kontinuiranim ulaganjem, predvođeni iskusnim rukovodećim timom uz vrijedne i lojalne zaposlenike ostvariti dalji rast i razvoj, stvoriti novu vrijednost za naše interesne strane, te kvalitetnim i održivim proizvodima doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova”, kazao je Muidža.

Tvornica cementa Kakanj danas posluje po najvišim evropskim standardima i kriterijima, veoma  je moderna u funkcionalnom i ekološkom aspektu, izuzetno uspješna i efikasna, koristi najbolju dostupnu svjetsku tehnologiju, i radi u skladu sa svim lokalnim zakonima ali i normativima Europske unije.