U centru Kaknja – Đački doner, tortilja, veliki doner, box, mali, salata doner

Nedavno je u strogom centru Kaknja na kružnom toku preko puta Sahat kule počeo sa radom Doner House.

Naime, kada pričamo o hrani iz ove male radnje sa veoma uslužnim i ljubaznim osobljem, ostavit će trag na duboko usječeni reljef raznih okusa i jela kao što je doner.

U zadnjem periodu streetfood  je doživio vrhunac u svom postojanju. Restorani su postali dosta manje popularni, i veliki fokus pao je na hranu koja je priprema brzo, obiluje bojama i okusima…. i naravno možete je jesti dok hodate, ili nonšalantno leđima naslonjeni na zid fast food-a ili doner radnje.

Doner je vrsta turskog jela, veoma slično grčkom gyrosu, ili arapskoj shawami. Svi se oni prave na isti način, a to je da se začinjeno meso niže na metalnu šipku, i te se izvor topline približava i odaljava po potrebi pečenja ovog delikatesa. Meso se kad je gotovo posebnom spravom ‘brije’ i služi na razne načine. Ovakav stil kuhanja potiče od Osmanlija iz 17tog vijeka, ali se sama ideja kako je putovala po svijetu, prilagođavala potrebama ljudi i mijenjala.

Postoji neka majstorska magija, u slojevima mesa u preferiranom pecivu. Jednostavno se radi o savršenom sendviču: sočno meso donosi okus umamija, čili umak dodir vrućine, umak od jogurta i salata to smiruje, paradajz dodaje malo kiselosti, a tostirano pecivo dodaje tu teksturalnu notu koja jako udobna nepcu.

Preostaje vam jedino još da trknete po svoj doner, naručite jedan i napišete nam šta mislite koji doner je za vas najbolji.

Kakanjinfo.com