U DŽEMATU DOBOJ PROMOVISANA KNJIGA „POSLANIKOVA PRAKSA U DJELU NURU-L-IDAHA“

20161217_184010

U okviru manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“ u džamiji džemata Doboj održana je promocija knjige Nuru-l-idah u prijevodu mladog bosanskohercegovačkog alima, prof. Jusufa Đafića.

Promotori ovog znameninog djela u hanefijskom fikhu bili su glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković i prevodilac ovog djela, prof. Jusuf Đafić.

Pred velikim brojem slušalaca iz džemata Doboj i okolnih džemata o navedenom djelu prvi je govorio glavni imam, mr. Čeliković.

On je istakao vrijednost ovog djela kroz njegovu jednostavnost u kojoj  je autor ponudio sve odgovore vezane za ibadet koji su u mogućnosti izvršavati svi muslimani, t.j. namaz i post.

Autor navodi sve situacije do u detalje kako se uzima abdest, kako se klanja, kako uči zikr poslije namaza tako da čitaocu ne ostavlja nikakve nedoumice po tom pitanju.

Mr. Sulejman ef. je istakao da je ovo djelo posebno značajno u današnjem vremenu kada postoje pojedinci koji pročitaju nekoliko hadisa te počnu sa tumačenjem vjerskih propisa izigravajući mudžtehide.

„Da bi neko bio mudžtehid mora biti hafiz Kur’ana, znati oko 200 hiljada hadisa, poznavati tefsir, siru, povode objave, običajno pravo i ostale discipline islamske nauke. U suprotnom treba biti mukallid, odnosno slijediti ono što nam je ulema ostavila u amanet od Poslanika, a.s.

Mi danas imamo knjige o pravu pa ne vidimo da neko sam sebi tumači niti zastupa u pravnim parnicama nego svi angažuju advokata.“

 

Prof. Jusuf Đafić je predstavljajući djelo rekao da je u prvom redu držao predavanja iz ove knjige, koja je u vrijeme Osmanlija u Bosni bila udžbenik u bosanskim medresama.

Istakao je da se i danas u Bosni i Hercegovini može pronaći veliki broj primjeraka ovog djela, a u medresi u Pojsku kod Zenice učenici su učili iz ovog djela u njegovom originalu na arapskom jeziku.

Potom je prof. Đafić prošao kroz nekoliko poglavlja predstavljajući ovo djelo i priblićavajući ga slušateljima uz poruku da bi bilo dobro da svaka kuća ima jedan primjerak ovog djela koje će isčitavati i primjenjivati u svojoj svakodnevnoj praksi.

Na kraju je prof. Đafić proučio dovu te potpisivao knjigu onima koji su odlučili da sebi kupe ovo vrijedno djelo iz našega fikha.