U funkciju pušten „E-kontejner“, za elektronski otpad

Ekološki projekti u Kaknju: U funkciji „E-kontejner“ za elektronski otpad i eko-učionicaU blizini sahat-kule u Kaknju danas je upriličeno puštanje u funkciju „E-kontejnera“, namjenskog kontejnera za elektronski otpad.Kontejner je postavljen u okviru projekta “Elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji“.

Radi se o projektu s kojim je Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj- C.E.K.O.R. prošao na javnom pozivu kojeg su objavili Općina Kakanj i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD.Projekat ima za cilj zbrinjavanje svih vrsta elektronskog otpada kako isti ne bi završio na divljim deponijama, u prirodi ili u kontejnerima koji nisu predviđeni za te namjene.

U E-kontejner će se moći ubacivati sljedeće vrste elektronskog otpada: IT oprema i oprema za telekomunikacije, električni uređaji, alati i svi drugi uređaji koji su radili uz pomoć električne energije ili baterija, rashladni uređaji, televizori i monitori, te štedne (plinske) sijalice.Sav otpad koji se prikupi bit će preuzet od ovlaštenog otkupljivača – ZEOS sistem.Uskoro će u Kaknju biti postavljen i drugi E-kontejner. Kakanj je prva lokalna zajednica u ZDK koja će imati ovakav vid savremenog prikupljanja otpada.Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).Javnosti je danas predstavljena i „Eko-učinioca“ koja je još jedan realizirani projekat C.E.K.O.R.- a. Ekološka učionica se nalazi u dvorištu Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” Kakanj, a ovu učionicu će koristiti i ostale škole koje se nalaze u blizini.

Ekološka učionica je posebno značajna u vremenu borbe protiv širenja koronavirusa jer će učenici, kada god to dozvole vremenske prilike, imati časove na otvorenom prostoru u prirodi.

U drugoj fazi plan je da se uredi zelena površina na kojoj se nalazi eko-učionica, da se izvrši sadnja ukrasnog drveća, sadnja rijetkih endemskih biljaka, da se postave ukrasni elementi mobilijara, solarni paneli za osvjetljenje i video nadzor.Prvi časovi u eko-učionici održani su 16. septembra, a prve časove je održao predsjednik udruženja C.E.K.O.R. Elmir Delibašić koji je ujedno i profesor hemije u Srednjoj tehničkoj školi „Kemal Kapetanović“.

Na današnjoj svečanosti upriličenoj u prostoru eko-učionice uručene su vrijedne nagrade najkreativnijim učenicima koji su od starog elektronskog otpada kreirali korisne predmete. Neki od nagrađenih radova su: oštrač noževa proizveden od starog hard diska, uređaj za hlađenje zraka proizveden od dijelova PC-a, ukrasna dekoracija u obliku žabe napravljena od starog kasetofona, cvijet od starog ventilatora.

Nagrade koje su dodijeljene su školski pribor, te hoverboad i električni romobil.Nagrađeno je i 6 kakanjskih škola koje su prikupile najviše elektronskog otpada. Uz zahvalnice, školama su uručeni laptopi, te novčani iznos prikupljen nakon što je ovlašteni otkupljivač otkupio elektronski otpad kojeg su prikupile škole.Uručene su i zahvalnice subjektima koji su pomogli realizaciju pomenutih projekata.