U KAKANJSKIM ŠKOLAMA PREZENTOVAN PROJEKAT: ČISTIM, KUPIM, PAZIM, SVOJU OKOLINU MAZIM !

Svjedoci smo da se u zadnje vrijeme intenzivno žele smanjiti količine mješovitog otpada na odlagalištima te se posebni napori vode oko smanjenja upotrebe nerazgradivih plastičnih vrećica, neiskorištene odjeće a posebno raznog otpada za odlaganje a koji se može iskoristiti na više načina.

Također, svijet je zahvatila pandemija virusa SARS-CoV-2 te je jedan od načina sprječavanja i usporavanja širenja navedenog virusa upotreba zaštitnih maski za lice. Zbog velike potražnje za zaštitnim maskama njihove cijene su visoke tj. nepristupačne određenom (siromašnijem) dijelu građana.

Većina industrijski proizvedenih maski je također nerazgradiva i završava u okolišu i/ili na odlagalištima otpada što je danas vidljivo I uočljivo na sve strane.

Udruženje OKC Kakanj “Omladinski kulturni centar Kakanj” je pokrenulo aktivnosti kroz eko projekat kojeg su nazvali “Čistim, kupim, pazim, svoju okolinu mazim” na kojem će volonteri /djeca i učenici/ osim edukacije I radionica djeci I mladima, prikupljaju I tekstil od kojeg se radi dio platnenih vrećica i zaštitnih maski za lice koje će se nakon izrade besplatno dijeliti građanima Kaknja.

Prva faza je posjeta Udruženja OKC Kakanj školama i vrtićima sa kojima Udruženje ima ostvarenu raniju saranji kroz eko projekte a radi se o prezentaciji aktivnosti projekta kroz koji će djeca raditi.