U Kaknju 226 osoba u kućnoj izolaciji: Moguća blokada zdravstvenog sistema!

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa (COVID-19) obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 1463 slučaja COVID-19.

Od navedenog broja 232 slučaja je aktivno, 226 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji.

Trenutno je 6 pacijenata hospitalizovano iz Kaknja u KB Zenica. Do danas je 1169 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj testiranih osoba na COVID-19 je 4179. Na području općine Kakanj registrovano je 63 smrtna slučaja uzrokovanih COVID-19.


Naglašavamo sugrađanima da je epidemiološka situacija u vezi COVID-19 zabrinjavajuća i da postoji mogućnost blokade zdravstvenog sistema, jer u ovoj pandemiji nije dovoljno da samo zdravstveni radnici daju svoj doprinos, moramo svi dati svoj doprinos i biti odgovorni.

Sve su učestaliji slučajevi da osobe kojima je određena kućna izolacija ili koje su imale kontakt sa inficiranom osobom prešute i sakriju tu činjenicu, te hodaju okolo i po gradu i po zdravstvenoj ustanovi ne razmišljajući da na taj način samo još više pospješuju širenje virusa među stanovništvom. U kontekstu navedenog mi pozivamo relevantne institucije, prije svega inspekcijske organe i policiju, da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema. Ponavljamo: kućna izolacija, odnosno karanten, znači potpunu izolaciju od svih ljudi pa i od svojih ukućana ako je to moguće izvesti, jer, dragi sugrađani, novi korona virus je jako opasan i veoma brzo se širi sa čovjeka na čovjeka.

Dovoljno je samo jedan udah ili da se rukom dodirne mjesto na kojem se nalazi virus a kasnije se onprenosi tako što diramo svoje lice, nos, usta, oči i sl. Apelujemo i molimo sve sugrađane da se i dalje pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani i to na način da maska prekrije i nos i usta (maska nema nikakvu funkciju ako samo
prekrije usta a nos je slobodan), obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi, te da izbjegavaju, kad god je moguće, da ne ulazi dodatna pratnja pacijenata u zdravstvenu ustanovu, jer se stvaraju nepotrebne gužve i veća je mogućnost prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka, pogotovo je ovo važno da se
poštuje za oblast pedijatrije. Sasvim je dovoljno da jedan roditelj bude uz dijete tokom pregleda kod pedijatra.
Veoma je važno da pazimo na fizičku distancu, nošenje maski izbjegavanje bilo kojeg oblika kontakta sa drugim ljudima,pogotovo ispred Covid ambulante i drugih ambulanti.

Molimo sugrađane za razumijevanje i strpljenje, te da imaju obzira kada je riječ o hitnim stanjima, teško oboljelim ljudima i drugim kategorijama koje imaju prednost prilikom pregleda i nikome neće biti uskraćena
zdravstvena zaštita.

Dragi sugrađani samo zajedničkim snagama možemo spriječiti širenje novog korona virusa koji nije nimalo bezazlen, te vas ponovno pozivamo na odgovornost i razumijevanja zbog epidemiološke situacije u vezi novog korona virusa.

Kakanjinfo/Dom zdravlja Kakanj