U Kaknju i Ponijerima obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda BiH

Sutra u Kaknju i Ponijerima obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda BiH, na Ponijerima se očekuje oko 1.000 učesnika manifestacije, obezbijeđen besplatan prevoz iz Kaknja i sendviči, pokrovitelj Općina Kakanj, iz svih općina ZDK dolazi po jedan autobus

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju u Gradskom spomen-parku u Kaknju u 9.00 sati i spomen-obilježju na Ponijerima u 11.00 sati sutra će na području Kaknja biti obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda BiH. Nakon polaganja cvijeća, na Ponijerima će biti upriličeno i druženje.

Pozivamo građane da prisustvuju obilježavanju. Najavljen je dolazak po jednog autobusa iz svih općina ZDK tako da se očekuje oko 1.000 posjetilaca na Ponijerima. Obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom i iz Kaknja, te ručak (sendviči) za posjetioce. Organizaciju događaja je finansijski pomogla Općina Kakanj.Nosilac aktivnosti na organizaciji je Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Povodom ovog značajnog datuma poruku je uputio načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević:27. juli je jedan od najsvjetlijih datuma iz historije naše domovine Bosne i Hercegovine.

Prvi ustanički pucanj iz 1941. godine zaslužuje posebnu pažnju jer se radi o početku pokreta golorukog i nenaoružanog naroda koji se odvažio suprotstaviti snažnoj armadi okupatora koji su porobili gotovo cijelu Evropu. U vrijeme kada su i tadašnje velike sile padale pod naletima Hitlerovih falangi, bosanski čovjek, još prije rata osiromašen, a okupacijom totalno uništen i ojađen, umjesto dodvoravanja novom režimu, život stavlja na kocku kako bi pokrenuo snažan otpor.

Mi imamo razloga da budemo ponosni na sve oblike otpora fašizmu koji su se pojavili na našim prostorima. Naš ponos temeljimo na nekoliko značajki. To su:herojska borba bosanskohercegovačkih antifašista koji su pružili otpor fašizmu kroz djelovanje partizanskih odreda,aktivnosti ilegalaca koji su stvarali privid odanosti okupatorskom režimu kako bi mogli pomagati Narodnooslobodilački pokret, časna borba Armije R BiH protiv agresije u periodu 1992-1995;te duhovna uvjerenja koja se poštuju na ovim prostorima i lijep odgoj čovjeka koji se ovdje tradicijski baštini.

Naš vrijednosti sistem koji se temelji na pomenutim značajkama iznjedrio je u našem gradu i našoj domovini snažan antifašistički blok zdravorazumskih i dobronamjernih ljudi. Ova snaga snažno i učinkovito reagira na svaki pojavni oblik fašizma poput širenja predrasuda, poput negiranja i napada na etnički druge i drugačije, poput širenja govora mržnje i drugih necivilizacijskih i nečasnih radnji.Snagu ovog antifašističkog fronta čuvamo i jačamo stalnim ukazivanjem na našu slavnu antifašističku prošlost i sve časne radnje kojima su narodi BiH dizali svoj glas protiv fašizma, nacizma, velikodržavnih projekata, agresije, porobljavanja, asimiliranja i svih oblika mržnje.

Sa ovakvim porukama i razmišljanjima, svim antifašistima upućujem čestitku povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH.