U Kaknju nakon evidentirana dva smrtna slučaja, tri nova pacijenta s COVID-19

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 416 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je za Faktor potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, u Sarajevu je 68 zaraženih, Goraždu 15, Travniku devet, Cazinu šest, Visokom pet, Bihaću i Kaknju po 3, Bugojnu i Fojnici po dva, te u Gornjem i Donjem Vakufu po jedan zaraženi pacijent.

U izolatoriju Podhrastovi nalaze se 82 bolesnika, a tri pacijenta su umrla.

JU Dom zdravlja Kakanj: Na području općine Kakanj jučer registrovana dva smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa COVID-19 obavještava javnost da je na području općine Kakanj do danas registrovan 71 slučaj COVID-19, od čega je 18 aktivnih, 10 lica se nalazi u kućnoj izolaciji, a 8 je trenutno hospitalizovano u KB Zenica. Do današnjeg dana testirana je 901 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovana su dva smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

Svi navedeni podaci ukazuju da se epidemiološka situacija u vezi novog korona virusa iz dana u dan pogoršava. Nepoštivanje preventivnih epidemioloških mjera je vodeći razlog enormnog povećanja broja slučajeva COVID-19 na području općine Kakanj, ali i šire. Obaveza Operativnog tima JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa COVID-19 je da daje stručne preporuke javnosti i apeluje na sugrađane i relevantne institucije lokalne zajednice da budu odgovorni i da se pridržavaju važećih preventivnih epidemioloških mjera (nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi), što mi kontinuirano radimo od početka pandemije COVID-19.
Molimo naše sugrađane za maksimalnu ozbiljnost i da budu odgovorni prema svom i prema tuđem zdravlju.