U Kaknju obilježen 5.januar – Dan formiranja 309.brdske brigade Trećeg korpusa Armije R BiH

????????????????????????????????????

Povodom 5.januara – Dana formiranja kakanjske 309.brdske brigade Trećeg korpusa Armije R BiH danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Cvijeće je položio načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, te predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj i Saveza udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj.

Jedna od prvih i najpožrtvovanijih brigada Trećeg korpusa Armije R BiH, kakanjska 309. brdska brigada, formirana je 5. januara 1993. godine. Brigada  je po  formaciji  imala oko  2.400  boraca i starješina razmještenih u tri brdska  bataljona, minobacačku četu, lahki artiljerijsko-raketni divizion protivvazdušne odbrane, izviđačko-diverzantsku četu, četu vojne policije, inžinjerijsku četu i logističku  četu. Brigada je učestvovala u borbenim dejstvima na najtežim ratištima. Na svom herojskom ratnom putu 309. brdska brigada je imala 66 šehida i poginulih boraca, 124 ratna vojna invalida i 3 nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan“. Početkom  oktobra 1994. godine formirana je 329. brdska brigada u čiji sastav su sa svojim ljudstvom, naoružanjem i vojnom opremom ušle dotadašnje kakanjske brigade, 309.brdska brigada i 311.lahka brigada 3. korpusa A RBiH. Prethodno je iz sastava ovih brigada izdvojen dio ljudstva, naoružanja i vojne opreme od kojih je formiran 3. manevarski bataljon Kakanj. Ujedinjenjem brigada omogućeno je kvalitetnije logističko snabdijevanje jedne brigade, a povećana je i borbena efikasnost.

“Tokom ratnih dejstava 309.brdska brigada je pokazala istinsko herojstvo na bojnom polju na kojem se branila sloboda, teritorijalni integritet i suverenitet naše domovine BiH. Na tom herojskom putu, u temelje slobode u kojoj danas uživamo, ugrađeni su i životi šehida i poginulih boraca 309.brdske brigade. U slobodu su utkani i zdravlje i dijelovi tijela ratnih vojnih invalida iz sastava 309.brdske brigade, kao i herojstvo svih njenih pripadnika. Kakanjska 309.brdska briga u srcima kakanjskih patriota zauzima posebno mjesto, a naša patriotska dužnost je da priču o ovoj herojskoj brigadi sačuvamo od zaborava i da istinu o njenoj ulozi u odbrani prenosimo kao najljepši amanet generacijama koje stasaju”, rečeno je, između ostalog, u Gradskom spomen-parku.

U znak sjećanja na šehide 309. i drugih jedinica Armije R BiH u Čaršijskoj džamiji u Kaknju je proučen tevhid, a upriličena je i posjeta Muzeju Kaknja u kojem se nalazi stalna muzejska postavka pod nazivom “Kakanj u odbrani od agresije”.