U Kaknju uz pomoć vojske napravili pontonski most i ispumpavaju vodu iz akumulacije nastale usljed klizišta

Pumpno postrojenje velikog kapaciteta montiraju na pontonu koji su za ove potrebe ustupile Oružane snage BiH. Za protok vode koristit će cjevovod dužine 700 metara koji je većim dijelom već postavljen na ranije pripremljenu trasu.

Direktor Rudnika Kakanj Kasim Alajbegović kazao je da je za ispumpavanje vode proveden hitan postupak nabavke te da se nada da će im u finansiranju preko resornog ministarstva pomoći Federalna vlada i Elektroprivreda BiH.

“U tom smislu dogovoreno je sačinjavanje jedne informacije za dobijanje dodatnih sredstava. Bit će urađena i revizija skupštinskih odluka vezanih za već planirane investicije u Rudnik Kakanj tako što će se ocjenjivati šta se od planiranog može odgađati kako bi se prednost dala finansiranju poslova na sanaciji klizišta, ispumpavanju vode i nastavku radova na hidrotehničkim objektima. Pored toga Elektroprivreda će imati i vlastito učešće. Potpisan je i Ugovor o izgradnji brzotoka u vrijednosti 291 hiljadu KM, što će se finansirati iz vlastitih sredstava”, kazao je Alajbegović.

Federalna uprava civilne zaštite je za ispumpavanje vode ustupila dvije pumpe s cjevovodom dužine od blizu 50 metara. Za rad obje pumpe potrebno je minimalno 1.200 metara cijevi. Čine se svi napori da se osigura cjevovod kako bi i ove pumpe bile u funkciji.

“Sada nam je jedan od prioriteta osigurati cjevovod koji nedostaje za pumpe koje nam je ustupila Federalna uprava civilne zaštite. Zatražili smo da se u svim rudnicima provjeri kakvih cjevovoda imaju, a da su kompatibilni s tim pumpama i da ih što prije počnemo maksimalno koristiti”, kazao je direktor Rudnika.

Stanje klizišta se kontinuirano prati i vrše se mjerenja. I dalje ima pomjeranja 60-80 centimetara u 24 sata. Dakle, tlo se još kreće, ali nema onog intenziteta od ranije i očekuje se da će to trajati određeni period. Akumulacija se također posmatra i prati njen nivo koji je dva dana opadao po 45 centimetara.

Na brzotoku u Tičićima redovna su dežurstva u trajanju od 24 sata. Prije nekoliko dana urađena je dodatna zaštita regionalne saobraćajnice s lijeve i desne strane propusta koji prima vodu iz tunela.