U koje države s bh. pasošem?

Prema rangiranju Passport Indexa, najbolji su njemački i singapurski pasoši s kojima se bez vize može putovati u 159 država. S pasošem Bosne i Hercegovine, slobodan put je u 101 zemlju.

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Nijemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja.

Vrijednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Kako navodi Passport Index, državljani BiH mogu bez viza putovati u 101 zemlju. Od ostalih država regiona, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, državljani Makedonije u 108, Srbije 112, Crne Gore u 105.

Na listi se nalazi i Kosovo, čiji građani mogu bez viza u 41 zemlju.

Zanimljivo je da se, prema posljednjem istraživanju, na samom vrhu uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta. Tako se, na primjer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s njemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do prije dvije godine bio “najjači”, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška. Građani Rusije, na primjer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja, državljani Kine u 58.

Na samom dnu već godinama je Afganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.