U krcatoj sali SDA Kakanj držana tribina pod nazivom “Preživjeti Srebrenicu”

Sinoć je u sali OO SDA Kakanj povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici održana tribina pod nazivom “Preživjeti Srebrenicu”, na kojoj je gost-predavač bio Hasan Nuhanović, preživjeli svjedok srebreničkog genocida. Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici, u kojem su mu ubijeni majka, otac i brat.

Do pada Srebrenice radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a. Objavio je brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. je objavio knjigu Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici.


Aktivnostima na temu obilježavanje godišnjice od stradanja Bošnjaka širom BiH, Asocijacija mladih SDA OO Kakanj želi pokazati snagu, jedinstvo i odlučnost da ne samo da nikada nećemo zaboraviti nego i to da ćemo konstantno podsjećati generacije koje dolaze na genocid počinjen nad nedužnim stanovništvom jer ne smijemo zaboraviti žrtve srebreničkog genocida, niti ostale nevine ljude, žene i djecu koji su postali žrtve bezumlja i mržnje.

Ne smijemo zaboraviti, jer zaboravljeni zločin se ponavlja!