U Minhenu dopunska nastava na bosanskom jeziku u dvije njemačke škole

Screenshot_1

U Minhenu, glavnom gradu najbogatije njemačke pokrajina Bavarske, gradu u kojem živi najviše građana BiH u svijetu, više od 30.000, u petak je počelo izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku u dvije njemačke škole, na Schwabingu (Simmernstr. 2) i u Laimu (Margarethe-Danzi-Str. 17).

Nastava će se izvoditi svakog petka, od 14 do 17 sati, za djecu građana BiH i drugih koji to žele, uzrasta od prvog do devetog razreda, a izvodit će je profesorice Hidajeta Radonja, Adisa Varcar i Sandra Ivanović.

Koordinatori u dopunskim školama BiH u Minhenu su Ismet Hasanović, Husein Ismailović, Edina Jusufović, Elvis Salkanović, Fehim Okanović i Saida Husagić Schroder.

Početak nastave obilježile su skromne svečanosti kojima su prisustvovali predstavnici Generalnog konzulata BiH u Minhenu na čelu sa generalnom konzulicom Ruzmirom Tihić-Kadrić i konzulom Harisom Baždarevićem, te predstavnici SSD BiH, bošnjačkih džemata u Minhenu, kulturno-umjetničkih društava BiH u Minhenu i drugih asocijacija građana BiH, rukovodstvo Saveza dopunskih škola BiH na čelu sa predsjednikom Harisom Halilovićem, koje u saradnji sa Ambasadom i Konzulatima BiH koordinira rad dopunskih škola, a dobrodošlicu i uspjeh u radu učenicima poželjele su i rektorice spomenutih njemačkih škola – Nina Schufer i Angelika Turi Weiss.

Prvim časovima čija je tema bila “Moja domovina – Bosna i Hercegovina” prisustvovalo je više od 50 učenika kojima je generalna konzulica Tihić-Kadrić podijelila poklone i udžbenike MCP-a BiH.

S obzirom na to da vlada veliki interes za bosanske dopunske škole, u Minhenu će uskoro biti formirana nova odjeljenja u kojima će se dopunska nastava izvoditi na bosanskom jeziku.

Povodom početka rada bosanskih dopunskih škola u Minhenu, dan ranije, u četvrtak, 12. januara generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić je upriličila prijem i sastanak za aktiviste Saveza dopunskih škola BiH, nastavnike, koordinatore i sve aktiviste BiH u Minhenu koji rade na očuvanju maternjeg jezika i one koji su zaslužni za početak nastave.

“Drago mi je da sam svoj mandat počela radom u oblasti dopunske nastave na maternjem jeziku. Svjesna sam velikog značaja ove oblasti i opredijeljena za maksimalno uključivanje i podršku Generalnog konzulata. Ovo je konkretan rad i sigurno najveća goruća potreba građana BiH u dijaspori. U ovoj oblasti je veoma značajno postojanje krovne organizacije za dopunsku nastavu, Saveza dopunskih škola BiH koji godinama radi na ovome i ostvaruje izvrsne rezultate…”, istakla je Ruzmira Tihić-Kadrić.

Ismet Hasanović i Huzeir Ismailović, koordinatori dopunskih škola BiH u Minhenu kazali su da je u četvrtak i petak bilo posebno ponosno biti Bosanac i Hercegovac, građanin BiH u Minhenu, ne skrivajući zadovoljstvo početkom izvođenja nastave na bosanskom jeziku u ovom gradu.

“Na ovome smo radili više od dvije godine. Hvala svima koji su pomogli da dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku zaživi i za djecu građana BiH u Minhenu i okolini i svima koji pomažu i podržavaju projekat „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti“. Pozivamo i sve druge da nam se priključe, jer, očuvanje našeg maternjeg jezika je posebna nit kojom svoju djecu vežemo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, kazali su.

(FENA)