U Mostaru zemljotres, u Olovu olujno nevrijeme

nevrijeme

Zemljotres magnitude 3.1 stepena Richterove skale registriran je jučer u 9.56 sati na području Drežnice kod Mostara.

Intenzitet u epicentru iznosio je 4 stepena Merkalijeve skale, saopćio je Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite.

Ta uprava je izvijestila i o jučerašnjem jakom olujnom nevremenu koje je oko 17 sati pogodilo općinu Olovo, praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i udarima vjetra. Na više mjesta polomila su se stabla drveća i blokirala lokalne puteve.

U otklanjanju posljedica učestvovala je Profesionalna vatrogasna jedinica iz Olova. Druge štete nastale usljed ove prirodne nepogode bit će utvrđene naknadno.

 

Iz Federalne uprave Civilne zaštite saopćili su također da je za danas u 13.30 sati planirana primopredaja deminirane površine na području općine Banovići, gdje je deminiranje obavljano na zadatku “Sklopovi“.

Dio tima Federalne i Kantonalne uprave Civilne zaštite iz Sarajeva nastavlja pružati pomoć stanovništu Makedonije u otklanjanju posljedica nevremena.

Pomoć se pruža u industrijskoj zoni općine Ilinden, gdje se ispumpava voda iz šahtova, dok drugi dio tima pomaže mještanima u bošnjačkoj mahali u čišćenju mulja, iznošenju iz kuća starog poplavljenog namještaja nemoćnim porodicama te u napajanju objekata električnom energijom pomoću agregata.

 izvor: fena