U Zeničko-dobojskom kantonu 60 novih policijskih službenika

14194349_10207279649729579_1181787532_n-681x409

U petak, 02. septembra tekuće godine, na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Vrace u Sarajevu promovisana je XIV (četrnaesta) generacija polaznika za čin „mlađi inspektor“ i XXVII (dvadeset sedma) generacija polaznika za čin „policajac“.

Obuku za čin “mlađi inspektor” uspješno je završilo 13 polaznika: 12 iz MUP-a Srednjobosanskog kantona i 1 iz MUP-a Brčko Distrikta BiH. Sa završetkom obuke ostvarili su odličan rezultat sa prosječnom ocjenom 4,76.

Za čin “policajac” obuku je završilo 117 polaznika iz različitih kantona:

* 60 iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona;

* 37 iz MUP-a Unsko-sanskog kantona,

* po 10 polaznika iz MUP-a Bosanskopodrinjskog i MUP-a Posavskog kantona.

Sa završetkom obuke ostvarili su vrlo dobar rezultat sa prosječnom ocjenom 3,98 a najuspješnije odjeljenje je IV vod sa prosječnom ocjenom 4,25. Među 60 polaznika iz Zeničko-dobojskog kantona, sada već policajaca je i 7 momaka iz Kaknja: Din Čurić, Amer Krivokapa, Amer Hrustanović, Marko Aždajić, Nermin Delić, Emin Mušanović i Halil Mujanović.

Ovo je prva generacija polaznika za činove „mlađi inspektor“ i „policajac“ koji su svoje školovanje završili po novom konceptu policijske obuke, i to čin „mlađi inspektor“ 3+3 mjeseca i čin „policajac“ 5+3 mjeseci.

U ime XIV generacije polaznika za čin „mlađi inspektor“ i XXVII generacije polaznika za čin „policajac“ prisutnim zvanicama i gostima obratila se kadetkinja Emina Osmančević zahvalivši se ministru Aljošu Čampari i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na podršci, kao i uposlenicima Policijske akademije FMUP-a, što su nesebičnim zalaganjem dio svog iskustva prenijeli na buduće mlađe inspektore i policijske službenike. U svom izlaganju Osmančević je kazala: „To što smo pohađali Policijsku akademiju smatramo velikom privilegijom, ali i obavezom. Privilegijom jer znanja koja smo ovdje stekli predstavljaju spoj kvalitetnog teorijskog znanja i vještina u suzbijanju svih oblika kriminaliteta i održavanja javnog reda, mira i sigurnosti, a velikom obavezom jer sva stečena znanja i vještine trebamo i moramo kvalitetno primijeniti u izazovima sa kojima ćemo se svakodnevno suočavati. Svjesni smo da nas čeka težak i odgovoran posao, ali smo spremni.“

Na svečanoj promociji kadeta pristunima se obratio Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je ovom prilikom kazao da su, danas kada su izazovi u borbi protiv kriminala porasli i kada mnogi pred njima pokleknu, ovi polaznici izabrali biti na strani zakona, svjesni činjenice da je njihova žrtva velika koliko i njihov uspjeh. Pored toga ministar Čampara čestitao je kadetima na ostvarenim rezultatima tokom školovanja na Policijskoj akademiji i ohrabrio ih riječima: „Smatram da bi vaš primjer trebalo da slijede svi u ovom društvu koji vjeruju u ovu državu. Važno je da zapamtite da ono što ste naučili za vrijeme školovanja primjenite u praksi, a to je, da radite kao tim, da štitite jedni druge kada treba, ali i da ne zaboraviteda je vaša odgovornost pojedinačna. Nadam se da ćete vi, budući policajci, znanje i vještine koje ste stekli na ovoj akademiji adekvatno primijeniti u praksi i time opravdati naše povjerenje i dati svoj doprinos jačanju ugleda policijske profesije“. Osim ministra, gostima se obratio i gospodin Nurset Beširević, direktor Policijske akademije FMUP-a koji je kazao da se kadeti, izvođenjem praktičnih vježbi i situacione nastave osposobljavaju za primjenu policijskih ovlaštenja i izvršavanje zadataka sa kojima se mogu susresti u svakodnevnom poslu, te naglasio kako se u tim situacijama ispunjenim kriminalom i prijetnjama koje mogu ugroziti njihov i živote drugih, od njih očekuje da budu čvrsti, nepokolebljivi i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom i pravilima službe.

Promociji su prisustvovali Dragan Mektić – ministar sigurnosti BiH, kantonalni ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari, rukovodioci policijskih agencija, ambasadori SAD-a u BiH, predstavnici međunarodnih organizacija i mnogi drugi.

U toku je školovanje 88 policajaca, a do kraja godine u pismenom zahtjevu Federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova započet će se obuka za 380 novih polaznika.

(izvor: radiokakanj.co.ba)