UČENICI I GRAĐANI USORE DOGODINE DOBIJAJU SPORTSKU DVORANU: VLADA ZDK PODRŽALA PROJEKAT SA 800.000,00 KM 

U općini Usora u toku je izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane za potrebe osnovne i srednje škole u mjestu Žabljak. Izgradnja je započeta 2019. godine i do sada je urađeno V faza vrijednosti 1.230.000,00 KM, a u narednim danima se očekuje potpisivanje ugovora za VI fazu vrijednosti 200.000,00 KM.

Sredstva su osiguravana iz više izvora – od Vlade Federacije BiH, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Usora, a projekat je podržala i Vlada Republike Hrvatske.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prethodnih godina za ovaj projekat izdvojila 550.000,00 KM, a na prošlosedmičnoj sjednici Vlade odobrila još 250.000,00 KM, tako da je iz budžeta Zeničo-dobojskog kantona za izgradnju dvorane u Usori do sada odobreno ukupno 800.000,00 KM.

Ukupna projektna vrijednost dvorane je oko 2.000.000,00 KM, a završetak projekta i stavljanje u funkciju očekuje se sredinom iduće godine.

– Otvaranjem nove dvorene osnovna i srednja škola, a i mještani općine Usora i susjednih općina će dobiti novi prostor u kojem će se moći održavati razni sadržaji, što će svakako poboljšati uvjete življenja u ovom kraju Bosne i Hercegovine – poručuju iz Općine Usora.

Premijerka Amra Mehmedić ističe da je u fokusu Vlade u toku 2023. godine bila izgradnja infrastrukture, posebno objekata namijenjenih mladima i sportu, ali i projektima koji doprinose poboljšanju uslova života za sve građane Zeničko-dobojskog kantona.

– Vlada je podržala kapitalne infrastrukturne projekte u svim jedinicama lokalne samouprave, vođena principima pravične raspodjele sredstava i ravnomjernog razvoja, a jedan od takvih projekata je i izgradnja dvorane u Usori. Tokom 2023. godine u infrastrukturne projekte iz djelokruga rada Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport smo posredstvom kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti usmjerili 4,68 miliona KM – kaže premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK