Udruženje „Centar za sigurnost u saobraćaju i mobilnost“ Kakanj: Poziv za učešće u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti i Evropskog dana bez automobila, učestvujte u biciklističkoj vožnji

Građani zemalja Evropske unije i Bosne i Hercegovine će od 16. do 22. septembra 2017. godine imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM). Udruženje „Centar za sigurnost u saobraćaju i mobilnost“ (CSSM) od ove godine pokreće kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2.000 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Svake godine EUROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI posvećeno je određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja tema je „DANAS IDEM BICIKLOM“. Fokus sedmice je dan bez automobila tokom kojeg će se u gradu organizovati bicklistička vožnja u znak podrške biciklizmu i poboljšanju biciklističke infrastrukture.

Udruženje „Centar za sigurnost u saobraćaju i mobilnost“ koji je organizator kampanje obilježavanja Dana bez automobila, u koordinaciji sa EU Info Centrom BiH, Općinom Kakanj, JU KSC Kakanj i biciklističkim klubom EXTREME, brojnim sponzorima i institucijama grada Kaknja, poziva sve građane grada Kaknja, ljubitelje biciklizma, i sve predstavnike institucija da se priključe obilježavanju „Evropske sedmice mobilnosti“ i obilježavanju 22. septembra, „Svjetskog dana bez automobila“.

Da biste učestvovali u ovoj velikoj kampanji potrebno je da se prijavite i svojim prisustvom doprinesete poboljšanju održive saobraćajne mobilnosti i zaštite životne sredine.

Povodom 22. septembra organizovati će se dva događaja. Jedan je edukativnog karaktera za najmlađe, a drugi je rekreativna biciklistička vožnja za sve uzraste, uz obezbjeđenu policijsku pratnju i vozilo hitne pomoći, te koordinaciju članova biciklističkog kluba EXTREME Kakanj.

Satnica kakanjske biciklističke vožnje “Danas idem biciklom”:

22.septembar 2017.godine

16:30 – 16:50 h, Okupljanje na Autobuskoj stanici Kakanj, priprema biciklista, podjela poklon majica, kačketa i podjela kupona za nagradnu igru;

16:50 – 17:00 h, Dodjela nagrada

17:00 – 17:10 h, Priprema biciklista za biciklističku vožnju

17:10 – 17:50, Vožnja biciklima ulicama grada, uz pratnju (brzina kretanja će biti prilagođena svim uzrastima), do povratka na tačku okupljanja.

Registracija učesnika biciklističke vožnje se može potvrditi putem kontakt telefona Udruženja 032/553-753 svakim radnim danom u periodu od 8:00 do 15:00 h.