Udruženje OKC Kakanj: Donatorskim sredstvima Općine Kakanj školskim priborom i odjećom opremljeno 12 učenika

Udruženje OKC KAKANJ („Omladinski kulturni centar Kakanj“), uz finansijsku pomoć Općine Kakanj je proteklih dana uspješno realiziralo humanitarnu aktivnost kroz projekat „Za bolje i lakše obrazovanje učenika“ usmjeren prema učenicima osnovnih  kakanjskih škola.

Naime, radi se o jednokratnoj pomoć djeci školskog uzrasta (udžbenici i odjeća) iz socijalno ugroženih porodica U VIDU NABAVKE UDŽBENIKA, ODJEĆE I ŠKOlSKOG PRIBORA s parolom: „Za bolje i lakše obrazovanje učenika“

Obzirom na teško materijalno stanje i nezaposlenost većine roditelja ovih ali i drugih učenika, obzirom na takvu svakidašnju situaciju i na naš upit kroz škole ali i Općinske službe došli smo do saznanja da su se roditelji (njih par) već obraćali općinskim službama u nadi da će im se pomoći u ovakvim socijalnim situacijama kako bi nesmetano i koliko toliko skromno opremljena njihova djeca mogla da prate nastavu, da opremljeni nastave da se školuju i uče.

 

 

     

Općina Kakanj kao odgovorna institucija se nije oglušila na njihove zahtjeve te je uz pilot projekat i prijedlog Udruženja OKC Kakanj potpomogla jedan broj učenika.

“Cilj ovog projekta prvenstveno „pomoć u vidu nabavke udžbenika, odjeće i školskog pribora za djecu iz socijalno ugroženih porodica“ a ovu aktivnost su podržali Općina Kakanj na čelu sa načelnikom Općine Kakanj.

Nakon što smo dobili neophodne i potrebne validne, provjerene informacije direktno u školama a to se posebno odnosi na nekoliko djece u O.Š. „15.APRIL“ (podružna škola TE), kao i „Hamdija Kreševljaković“ i „Mula Mustafa Bašeskija“ naravno uzimajući u obzir socijalnu potrebu u kojoj se učenik nalazi i o kakvoj se potrebi radi, pokrenuli smo ovu akciju. Uz dobro organiziranu aktivnost uspjeli smo opremiti 12 učenika iz kakanjskih škola. Naravno, tu je još mnogo djece kojima je pomoć neophodna i mnogi još nemaju dosta ni osnovnih stvari. Svakako ovo znači da je ovak aktivnost bila jedna vrsta pilot projekta ovih humanitarnih akcija a svakako uz dobru koordinaciju u narednom periodu se nadamo da će ove aktivnosti zaživiti još više i da ćemo uz potencijalne neke druge sponzore kontinuirano moći pomoći i ovoj i drugoj djeci iz socijalnih kategorija koji su se veoma obradovali našom posjetom i donesenim stvarima za njih. Općina Kakanj zajedno sa nosiocem aktivnosti OKC KAKANJ na ovaj način želi da poboljša uslove obrazovanja djeci iz socijalno ugroženih porodica.

“Veliki broj ovih porodica nije u mogućnosti obezbijediti svojoj djeci osnovne školske potrepštine s obzirom na to da se nalaze u stanju socijalne potrebe. Nše udruženje je stava da svaka pomoć u školovanju ove djece je uvijek dobrodošla.

Potez Općine Kakanj je idealan primjer odgovorne Općine prema učenicima i socijalnim kategorijama porodica te ovom akcijom sa udruženjem OKC KAKANJ se nastoji zajednički pomoći i smanjiti briga oko kupovine neophodnog školskog pribora torbi, udžbenika i odjeće za socijalno ugrožene kategorije društva.

Vodeći se parolom „Nečije malo nekome znači puno“ i da ova aktivnost bude podstrek ovoj ali i drugoj djeci da se bore u životu, uče, vrijedno rade i nadaju se boljoj budućnosti u lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Naravno, ima tu na desetine druge djece koji su u veoma nezavidnim situacijama i svakodnevno se susreću sa ovim i sličnim problemima, za koje ćemo probati osmisliti jedan program pomoći na ovaj i sličan način uz neke druge projekte koje radimo. izjavio je predstavnik OKC Kakanj Hamid Hadžić.

PRESS OKC KAKANJ/KAKANJINFO.COM