Udžbenici u knjižarama 11 KM, u uličnoj prodaji od 8 do 10 KM

Početak nove školske godine za sve roditelje školaraca veliki je finansijski izdatak i značajan udar na kućne budžete, za šta se unaprijed treba štedjeti, pa i kada je u pitanju nabavka polovnih udžbenika, rekli su nam neki od njih.

“Imam dvojicu osnovaca, s tim što je mlađi kao prvačić dobio besplatne knjige od Grada Zenice, a za starijeg koji je krenuo u sedmi razred nabavili smo gotovo sve, osim dvije knjige koje dosada nismo pronašli u prodaji, a sve nas je zajedno sa ruksakom koštalo oko 500 KM”, navodi Sanja Hodžić, iz Zenice.

“Nabavku školskih stvari počeli smo još u martu i obavljali smo postepeno, kako bi mogli izfinansirati sve što je nužno, jer knjige su stvarno skupe, pa samo udžbenik engleskog jezika za sedmi razred košta 20 KM”, dodaje naša sagovornica navodeći da je ove godine kao olakšica uvedena, nova udžbenička politika, koja podrazumijeva za jedan školski predmet jedan udžbenik, mada to znači da ovaj put nisu mogli uzeti knjige od lani.

“Imamo samo jednog učenika u porodici, ali godinu dana moramo razmišljati i štedjeti da bi nabavili za početak školske godine sve što je potrebno, jer je sve skupo i samo jedna i to polovna knjiga košta 10 KM, a opet ne možemo ih sve ni naći”, kaže Mirzad Skender naš sugrađanin.

Cijene novih udžbenika za osnovne škole u knjižarama po komadu iznose 11 KM, dok se na uličnim tezgama prodaju za 5 KM, te za srednje škole u rasponu od 8 do 10 KM.

Uvođenjem novih knjiga, nastao je za neke od njih i problem nabavke, ističu i zenički prodavci kako novih, ali i polovnih udžbenika.