UEFA namjerava mijenjati format EP-a: “Ili će pandemija završiti ili će biti potpuna katastrofa”

UEFA razmišlja o promjeni formata za Evropsko prvenstvo koje se igra 2021. godine.

Prvenstvo je trebalo da se igra ove godine, no zbog pandemije koronavirusa, pomjereno je za 2021. godinu.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin kazao je da nije nužno da se igra u 12 gradova raštrkanih diljem kontinenta i da se “može igrati u 11, 8, 5 ili u samo jednoj zemlji”.

Čeferin je kazao da će se održavanje EP-a 2021. godine održati po rasporedu, ali da je sada upitno da li će se ono održati u više od jedne zemlje.

“Ili će pandemija završiti ili će biti potpuna katastrofa”, poručio je Čeferin.

EP 2021, u kojem Portugal brani naslov osvojen 2016. godine u Francuskoj, igra se od 11. juna do 11. jula naredne godine. Odgodom EP-a 2020. godine omogućeno je završavanje klupskih takmičenja i većine nacionalnih šampionata, doduše iza zatvorenih vrata.

Prvobitno je najavljeno da se 16. izdanje Evropskog prvenstva održi u Rimu, Londonu, Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Bukureštu, Budimpešti, Kopenhagenu, Dublinu, Glasgowu, Münchenu i Sankt Peterburgu.

Prema The Sunu, nekoliko gradova domaćina može se povući iz organizacije za EP 2021. To su Baku (Azerbejdžan) i Sankt Peterburg (Rusija). Situacija je neizvjesna i u Bilbau (Španjolska), gdje postoji problem s prodajom karata.
Ako se završni turnir ne bude mogao održati u 12 zemalja, mogao bi se čak premjestiti u jednu zemlju. Engleski list vjeruje da bi to mogao biti London.

sportsport