UG “Alternative” realizira projekat „Odgovorno i održivo upravljanje seoskim vodovodima“: Kakanj posjetila Jagoda Munić, koordinatorica projekta ETNAR

p1110781-660x330

U okviru realizacije projekta pod nazivom „Odgovorno i održivo upravljanje seoskim vodovodima“  kojeg na području Kaknja realizira Udruženje građana “Alternative” Kakanj, Općinu Kakanj je posjetila Jagoda Munić, koordinatorica projekta “Mreža zagovaračkih NVO za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj – ETNAR (ENERGY, TRANSPORT˛& NATURAL RESOURCES)” i predstavnica Udruženja za zaštitu okoliša “Zelena akcija” Zagreb koje je član najveće mreže udruženja za zaštitu okoliša na svijetu “Friends of the Earth”.

Udruženje građana “Alternative” Kakanj već je dva puta dobitnik podgranta u okviru ETNAR projekta kojeg finansijski podržava Evropska unija kroz IPA fondove, a sastanak u Općini je organiziran kako bi se sagledali rezultati projekta koji se realizira u Kaknju.

Domaćin sastanka koji je upriličen u Općini Kakanj bio je Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline, a sastanku su prisustvovali i Maksuma Topalović, koordinatorica projekta „Odgovorno i održivo upravljanje seoskim vodovodima“, Saida Berbić, šefica Odsjeka za zaštitu okoline u Općini Kakanj (Zeleni ured) i Mirsad Delić, općinski vodni inspektor.

Zaključeno je da projekat „Odgovorno i održivo upravljanje seoskim vodovodima“ koji se realizira u Kaknju može poslužiti kao primjer dobre prakse, pa će stoga biti predstavljen i na međunarodnim konferencijama do kraja ove godine.

Jagoda Munić, koordinatorica ETNAR projekta, je naglasila da je Udruženje građana „Alternative“ Kakanj jedno od uspješnih dobitnika malih grantova u okviru ETNAR projekta koje potvrđuje da je identifikovalo realne probleme i započelo njihovo rješavanje u suradnji sa lokalnom upravom, što daje posebnu težinu projektu.

Zajedničko djelovanje u području zaštite okoliša važno je i korisno za sve aktere društva, istakla je na sastanku Saida Berbić, šefica Zelenog ureda, a općinski vodni inspektor Mirsad Delić je govorio o važnosti legalizacije seoskih vodovoda sa porukom korisnicima vodovoda da se ne radi o preuzimanju vodovoda, već o pravnom uređenju ove oblasti.

„Korisnici trebaju razumjeti da uvođenjem paušala i/ili satova za mjerenje potrošnje vode, odnosno naplate, ne plaćaju vodu kao prirodni resurs, već brojne usluge dovoda vode od izvora do česme. Još uvijek mogu to sami regulisati“, kazala je Maksuma Topalović, koordinatorica lokalnog projekta.

Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša, govorio je o problemima koji mogu nastati ukoliko se ova oblast ne riješi, te o važnosti brzog i efikasnog djelovanja. Izrazio je spremnost Općine Kakanj da podrži ovaj proces i podigne na veći nivo u smislu definiranja prava i obaveza odlukama Općinskog vijeća tamo gdje to zatreba.

Na sastanku je dogovoreno nekoliko pravaca u kojima se saradnja na pitanjima legalizacije, odgovornog i održivog upravljanja seoskim vodovodima može i treba nastaviti i u budućnosti.

„Korisnici vodovoda trebaju razumjeti da imaju mogućnosti legalizacije i samostalnog upravljanja vodovodom ili stavljanja vodovoda pod ingerencije javnog komunalnog preduzeća. Obje varijante svakako nose sa sobom odgovornost i zahtijevaju ozbiljan pristup ovom problemu“, istakao je Fazlić.

U okviru posjete Kaknju, Jagoda Minić je razgovarala i sa predstavnicima ruralnog vodovoda Lipnica u MZ Bukovlje. Tokom sastanka projekt koordinator Maksuma Topalović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bukovlje Josip Miočević, član Odbora vodovoda Lipnica Avdo Čobo i inkasant Ševal Safundžija su predstavili dosadašnje rezultate postignute na planu poboljšanja upravljanja vodovodom (bolja organiziranost, prikupljanje paušala (prikupljena sredstva se koriste za održavanje sistema vodosnabdijevanja, osiguranje zdravstvene ispravnosti vode i sanitarnu zaštitu), uređenje obaveza novih i starih korisnika…), te je naglašeno da dosadašnji rezultati potvrđuju održivost i korisne efekte ideje kolektivnog (mjesnog) upravljanja vodovodom.